Categorie
Bruggen en overig, Vaste bruggen

Project: Mien Ruysbrug (brug 1944), park Frankendael Amsterdam

Opdrachtgever: Van Hattum en Blankevoort

Herstelwerkzaamheden brug 1944

In opdracht van Van Hattum en Blankevoort heeft Griekspoor de houten bovenbouw van de Mien Ruysbrug (brug 1944) in park Frankendael in Amsterdam vervangen. De Mien Ruysbrug is een belangrijke verbinding tussen de drukke Hugo de Vrieslaan en park Frankendael.

 

Deze drukte en de hoge bomen aan de Hugo de Vrieslaan waren meteen belangrijke obstakels voor de uitvoering van dit project. Hierdoor moesten alle werkzaamheden vanuit het park zelf uitgevoerd worden. Door de diverse bruggen in het park konden we geen groot materieel gebruiken om de bruggen te demonteren. Dit moest dan ook vanaf de brug zelf, waardoor de brug in delen is gedemonteerd en ook weer in delen is opgebouwd.

 

De werkzaamheden

De wens van de opdrachtgever was om de brug te vernieuwen, binnen het bestaande uiterlijk. De betonnen fundering van de brug bleef bestaan. Deze betonnen palen zijn voorzien van een stalen paalmuts om de hardhouten kespen te ondersteunen. De gehele opbouw van de brug is vernieuwd. De stalen liggers zijn hergebruikt en afgedekt met houten platen om het authentieke uiterlijk te behouden. Het bestaande hout is vervangen voor FSC hout, waarna de RVS leuningen en kabels zijn gemonteerd. Tussen alle contactvlakken van de onderdelen zijn het synthetische EPDM rubber en kunststof afstandsringen gebruikt.

 

Samenwerking met de opdrachtgever

Griekspoor heeft de opdrachtgever volledig ontzorgd bij de uitvoering van dit project. “Omdat wij alles in eigen beheer uitvoeren, zijn er korte lijnen en kan er snel geschakeld worden tussen de verschillende disciplines”, aldus Rogier de Jeu, projectcoördinator op dit project.

 

De opdrachtgever gaf dit ook tijdens de projectoplevering mee als sterk punt in de samenwerking; “De werkzaamheden zijn geheel volgens planning verlopen. Ook bij tegenslagen heeft Griekspoor alles op alles gezet om dit te halen”.

 

Lees hier meer over de werkzaamheden.