Categorie
Bruggen en overig, Overige constructies

Project: Herstelwerkzaamheden Demmeriksesluis, Vinkeveen

Opdrachtgever: Waternet, Amstel Gooi en Vecht

Bordes en taatsen vernieuwen

In opdracht van Waternet, Amstel Gooi en Vecht, hebben wij herstel werkzaamheden uitgevoerd aan de Demmeriksesluis. De in Vinkeveen gelegen sluis is een van de vier sluizen die toegang geven tot de polder Groot Mijdrecht. Voor Waternet, Amstel Gooi en Vecht, zijn wij verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van civieltechnische kunstwerken zoals bijvoorbeeld de Demmeriksesluis.

 

Naar aanleiding van een melding over het verzakken van het bordes is er door de afdeling Service en Onderhoud een inspectie uitgevoerd. Het bordes wordt gebruikt door fietsers en voetgangers om veilig te sluis over te steken. Uit de inspectie is naar voren gekomen dat de taats van beide sluisdeuren versleten is. De taatsen, bestaande uit een stalen taatspen en taatskom, bevinden zich op de bodem van de sluis en hierop draaien de sluisdeuren. De slijtage, met als gevolg de verzakking, is ontstaan doordat de deuren bovenin niet meer goed vast hingen.

 

Wij hebben het bordes gedemonteerd en vervolgens zijn beide sluisdeuren verwijderd. Tijdens het demonteren en uithijsen van de houten sluisdeuren bleek dat de staat van de deuren op de lucht-waterlijn verslechterd was. Op locatie hebben wij de deuren hersteld middels Epoxy. De delen met houtrot zijn verwijderd en die plekken zijn vervangen voor epoxy. Dit is minder ingrijpend dan de deuren in z’n geheel vervangen, minder kostbaar.

 

Het bordes is naar de werkplaats in Nieuw-Vennep gebracht voor een opknapbeurt. De leuningen van het bordes hebben wij verhoogd, van 1,10 m naar 1,30m. Ook is het bordes voorzien van een slijtlaag wat voor meer grip zorgt voor de gebruikers (voetgangers en fietsers).

 

De twee nieuwe taatsen zijn door de lasafdeling in elkaar gezet en vervolgens teruggeplaatst. Na alle herstelwerkzaamheden zijn beide sluisdeuren weer teruggeplaatst en functioneren deze weer naar behoren. Als laatst is het vernieuwde bordes teruggeplaatst en is het weer een betrouwbare overgang voor fietsers en voetgangers geworden.

 

Begin 2023 volgen er nog enkele onderhoudswerkzaamheden aan het hydraulische systeem van de sluis.