Houten bovenbouw Mien Ruysbrug (brug 1944) vervangen

De houten bovenbouw van de Mien Ruysbrug (brug 1944) in park Frankendeal, Amsterdam wordt vervangen. Brug 1944, geplaatst in 2000, is de verbindingsbrug tussen de Hugo de Vrieslaan naar Park Frankendael in Amsterdam-Oost. De werkzaamheden mogen wij in opdracht van / samenwerking met Van Hattum en Blankevoort uitvoeren.

De brug bestaat uit een betonen paalfundering met daarop een houten draagconstructie en houten planken. De brugleuning wordt aan weerszijde gevormd door houten balusters met een metalen leuning en staalkabels. De brug is 84 meter lang en bestaat uit twaalf brugdelen.

 Werkzaamheden
Alle houten onderdelen worden vervangen voor nieuwe houten onderdelen, het staal en de betonnen palen worden hergebruikt. De betonnen palen worden voorzien van stalen paalmutsen met stalen opleggingen om de nieuwe hardhouten kespen te ondersteunen. Per brugdeel worden er vier stalen liggers geplaatst: twee nieuw en twee hergebruikt. De stalen liggers worden voorzien van afdekplanken aan de zijkant en spijkerplanken op de bovenkant met hierop de nieuwe dekplanken met gripstrippen. Als laatste wordt het leuningwerk gemonteerd, bestaande uit de hardhouten balusters, waar een RVS leuningregel en twee RVS kabels door komen.

Verschillende hoogten
Het bijzondere aan de brug is de drie verschillende hoogten. Het gedeelte aan het begin bij de Hugo de Vrieslaan ligt op een dijk, waardoor de brug daar relatief hoog ligt. Na enige meters heeft de brug een knik, waarna de brug vlak boven het wateroppervlak komt te liggen. Nabij het park stijgt het dek weer. De Mien Ruysbrug is met 84 meter de langste brug in het park.