Conserveren

CONSERVEREN

Het conserveren van stalen en metalen objecten is uiterst belangrijk voor de duurzaamheid en uitstraling van een object. Daarnaast heeft het conserveren van stalen objecten positieve gevolgen voor de levensduur. Griekspoor is gespecialiseerd in het conserveren van staal. Voor projecten in diverse disciplines kunnen wij de conservering van stalen objecten verzorgen. Ons coatingproces is altijd als volgt opgebouwd: ontvetten/reinigen, stralen, schooperen en vervolgens natlakken.

Onze verfsystemen (coatings) voldoen aan de ISO 12944 C5-M en C5-i standaard. Dat betekent dat de coatings geschikt zijn voor constructies die blootgesteld worden aan een agressief milieu, zoals gebieden dicht bij de kust en in zee met een hoog zoutgehalte of industriegebieden met een hoog vochtgehalte en agressieve atmosfeer.

HET PROCES

1. Ontvetten

Het onderdeel of object wordt ontvet en gereinigd. Wij hebben diverse (ultra)hogedruk water- en stoomcleaners om grote objecten te ontvetten c.q. te reinigen. Het betreft zowel statische installaties als mobiele installaties. Deze worden niet alleen gebruikt als voorbewerking voor de coatingproductie maar worden ook ingezet voor reiniging van grote (vaste) objecten zoals bruggen, gebouwen en grote infrastructurele objecten.

2. Stralen

Onze straalcabine heeft een afmeting van 10,5 (L) x 5,2 (B) x 4,4 (H) meter. Hierin kunnen grote objecten optimaal gestraald worden tot een reinheidsfactor Sa 2,5. Oftewel met behulp van perslucht worden gritkorrels met hoge snelheid tegen een voorwerp aangeschoten. Het doel is om het object te ontdoen van verontreinigen zoals roest en oude verflagen. Hierdoor ontstaat een schoon en enigszins ruw oppervlak wat een ideale hechting geeft voor elke volgende coating (zink-aluminium, lak/verf etc.).

3. Schooperen

Na het stralen volgt het schooperen. Schooperen ook wel metalliseren genoemd is een behandeling die wordt uitgevoerd na het schoon stralen van het materiaal. Een schoopeercoating bestaat uit een zink- aluminium legering. Deze coating beschermt, ook zonder verfcoating, het onderliggende staal optimaal tegen corrosie.

Het schooperen van staal doen wij conform de EN ISO 2063:2005 (E). Schooperen is een alternatief voor thermisch verzinken en wordt gebruikt als corrosiebescherming van sluizen, bruggen en alle stalen constructiewerken die aan een agressief (zout/chemisch) milieu zijn of worden blootgesteld. De belangrijkste voordelen van schooperen ten opzichte van thermisch verzinken zijn onder andere dat de kwaliteit van de lassen niet beïnvloed wordt door schooperen, een uitstekende hechting van verfcoating, geen risico op scheuring van basismateriaal met inwendige spanningen en schooperen is geschikt voor alle soorten staal.

4. Natlakken / Verfspuiten

Na het schooperen kan in onze spuit/droogcabine (12,0 (L) x 6 (B) x 4,4 (H) meter, ingang 3,9 meter breed) het object worden afgelakt/gespoten met een verfcoating bestaande uit:

    1. Een epoxy grondlaag (primer), indien nodig al in de gewenste eindkleur
    2. Afgewerkt met een polyurethaan of polysiloxaan toplaag.

Beide coatingsystemen voldoen aan de ISO-12944-2 C-5M richtlijn en zijn geschikt tot een temperatuur van minimaal 80 graden Celsius.

De kwaliteit van het natlakken wordt gekeurd en vastgelegd doormiddel van laagdikte metingen die tussentijds worden uitgevoerd. Om de keuze te vereenvoudigen en de kostprijs te reduceren heeft Griekspoor voor een 4-tal coatingsamenstellingen gekozen. Elke coatingsamenstelling is ontwikkeld met een specifiek doel waarbij corrosiebestendigheid/levensduur en uiterlijk de hoofdeisen waren.