Categorie
Bruggen en overig
Project:

Twee nieuwe voetgangersbruggen in Ter Aar

Bruggen van a tot z vervaardigen is één van de specialiteiten van Griekspoor. Voor een project bij de Vomar in Ter Aar hebben we een tweetal bruggen mogen ontwerpen, engineeren, produceren en plaatsen. De ene brug verbindt het parkeerterrein van de Vomar met het parkeerterrein van Intratuin. De andere brug verbindt het parkeerterrein van de Vomar met de achterliggende woonwijk.

Een belangrijk vraagstuk bij de bruggen was het verlagen van de fiets- en voetgangersintensiteit. De omgeving heeft vooral aangegeven dat we overlast in acht zouden moeten nemen door rondzwervende boodschappen karren. Daarom is de brug die de wijk met het parkeerterrein van de Vomar verbindt zo ontworpen dat je minder makkelijk met een boodschappenkar de brug oversteekt.

Stalen brug voor een lange levensduur

De eerste brug heeft een stalen frame en een composiet brugdek. Hierbij is het stalen frame in de werkplaats van Griekspoor in Nieuw-Vennep geproduceerd en geconserveerd op een duurzame manier (stralen, schooperen en 2x aflakken). Conserveringsmethodes worden toegepast om de levensduur van de brug te verlengen, het frame is zo beter bestand tegen de invloeden van het weer. De composiet dekplanken zijn voorzien van een slijtlaag.

Houten brug van Duurzaam FSC Hout

De andere brug is een houten brug met stalen buispalen ter fundering. Deze zijn vanaf pontons op het water aangebracht. Op de fundering na bestaat de brug helemaal uit hout (kespen, schorenlangsliggers, dekplanken en het leuningwerk). Deze brug verbindt de Vomar met de woonwijk. Zoals eerder genoemd zorgt het ontwerp ervoor dat het winkelende voetgangersverkeer niet meer zo gemakkelijk met een boodschappenkar de wijk betreedt om zo de overlast terug te dringen.

Ontworpen en geproduceerd met gecertificeerde materialen

Griekspoor werkt altijd met gecertificeerde materialen om kwaliteit te garanderen. De bruggen hebben een draagconstructie van staal en hout. Deze materialen dragen de keurmerken CE (NEN 1090) en FSC. Al het staal is voorzien van een CE-markering. Je geeft hiermee aan dat het product voldoet aan de eisen die in Europa gesteld worden op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

Het hout dat wij gebruiken is altijd FSC hout. Het FSC-systeem zorgt ervoor dat de bossen op onze wereld door middel van verantwoord bosbeheer behouden kunnen blijven. Het leefgebied van planten en dieren wordt beschermd en er wordt respectvol omgegaan met de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders. Maar ook op hout oogsten en geld verdienen mét behoud van het bos wordt verantwoord omgegaan. Dus door FSC te gebruiken dragen we direct bij aan de bescherming van de bossen en dragen we bij aan de gezonde leefomgeving van mensen en dieren.