Categorie
Bruggen en overig, Overige constructies
Project:

Restauratie monumentaal hekwerk

In Hillegom wordt het Burgemeester van Nispenpark heringericht. Binnen deze herinrichting valt ook het restaureren van het smeedijzeren toegangshek van de begraafplaats St. Martinuskerkhof aan de Mariastraat. Dit hek is opgenomen in de monumentenlijst van de gemeente Hillegom. Het hek was aan onderhoud toe en kon doordat het geheel verzakt was ook niet meer goed sluiten.

Werkzaamheden

Bij de restauratie van het monumentale hek zijn verschillende werkzaamheden uitgevoerd. Het project is op te delen in drie verschillende onderdelen; de restauratie van het hekwerk, het reinigen van de natuurstenen pijlers en herstellen van de bestrating. Allereerst heeft Griekspoor het hekwerk gedemonteerd en vervoerd naar de werkplaats in Nieuw-Vennep. Hier zijn de hekwerken eerst gereinigd en gestraald. Ook is er herstelwerk aan het staal uitgevoerd. Daarna is het hekwerk geschoopeerd en nat afgelakt in de kleur ‘Monumentengroen’. Op locatie in Hillegom zijn de natuurstenen pijlers gestoomgereinigd. Er is voor stoomreinigen gekozen omdat de kans anders groot was dat de pijlers poreus werden. Als iets poreus wordt, dan hecht het vuil makkelijker. De inscriptie in de pijlers is ook weer zichtbaar door het reinigen: “Het eeuwige licht verlichte haar”. Door het verzakte straatwerk kon het hek niet meer dicht. De opdrachtgever wilde het hek wel graag kunnen sluiten, dus zijn het straatwerk en de stalen geleidestroken opnieuw gelegd.

Duurzaam

Vanuit het duurzame aspect is het belangrijk dat dit probleem niet over enkele jaren opnieuw optreedt. Daarom is er, voordat het straatwerk opnieuw gelegd werd, een (betonnen) fundering onder het straatwerk gelegd. Op deze manier zullen het straatwerk en de geleiders niet opnieuw verzakken en hoeven deze werkzaamheden niet over enkele jaren opnieuw plaats te vinden.
Het monumentale hekwerk is, nadat het straatwerk en de geleidestroken opnieuw aangebracht waren, terug gehesen. Het hekwerk ziet er weer netjes uit, kan gesloten worden en kan weer jaren mee, al met al een project waar we trots op zijn!