Categorie
Bruggen en overig
Project:

Vervangen brugdek brug Driemond

Griekspoor heeft het dek van de brug in Driemond vervangen. Driemond dankt zijn naam aan het feit dat er drie riviertjes samenkomen bij het dorp: het Gein, de Gaasp en het Smal Weesp. Het brugdek van de brug die het dorp verbindt was toe aan vervanging. Griekspoor heeft dit project in relatief korte tijd uitgevoerd, zodat de omwoners zo min mogelijk overlast hebben ervaren.

Toegang brug tijdens werkzaamheden

Verkeersregelaars leidden bus-, vracht- en landbouwverkeer om gedurende de uitvoering van het project. Fietsers, voetgangers en motorverkeer konden wel gebruik maken van de brug tijdens de werkzaamheden. Dit was mogelijk doordat het werk in twee verschillende fases is uitgevoerd. Griekspoor heeft eerst de westkant van het brugdek vervangen, daarna was de oostkant aan de beurt. Om het verkeer veilig over de brug te kunnen leiden is er een noodleuning gefabriceerd. Deze zorgde ervoor dat het gedeelte van de brug waar het verkeer gebruik van maakt, afgesloten is van het gedeelte dat gerenoveerd wordt. Het gedeelte dat gebruikt wordt is daarnaast verhoogd. Het wegdek ligt namelijk een stuk lager dan het voetpad. Dit zou problemen veroorzaken als er in verband met een calamiteit een brandweerwagen overheen zou moeten. Daarom is de rest van het wegdek opgehoogd naar de hoogte van het voetpad en zo het wegdek verbreed.

Uitgevoerde werkzaamheden

Het houten brugdek is vervangen voor wederom een houten brugdek. Maar daarnaast heeft Griekspoor er nog meer werkzaamheden uitgevoerd. Het rijijzer is opgehoogd, de stalen langsliggers zijn ontroest, gerepareerd en geconserveerd en de gehele brug is gereinigd. Zodra het houten brugdek weer aangebracht was, is er ook een slijtlaag aangebracht, die zorgt voor voldoende grip en een langere levensduur van het brugdek.
Het houten brugdek is een aantal centimeter dikker dan deze oorspronkelijk was. Doordat de brug een ophaalbrug is, moet het gewicht wel goed verdeeld blijven. Dit is opgelost door extra ballast aan te brengen of juist weg te halen en zo de brug in balans te brengen.