Categorie
Sport en recreatie
Project:

Nieuwe slijtlaag steiger bij Zijlpoort Leiden

De Zijlpoort is één van de acht stadspoorten die ooit toegang gaven tot de stad Leiden en stamt uit 1667. In het laatste kwart van de twintigste eeuw is de Zijlpoort tweemaal gerenoveerd. Tijdens de laatste renovatie, in de jaren negentig, zijn aan beide zijden van de poort steunende constructies aangebracht. In één van deze constructies is een horecagelegenheid gevestigd. Het restaurant heeft een terras waarbij de gasten heerlijk uitkijken over de Leidse wateren.

Dit terras was toe aan een opknapbeurt. Griekspoor heeft de afgelopen weken de oude slijtlaag verwijderd en een nieuwe slijtlaag aangebracht. Er is gekozen voor een oplossing waarbij sendzimir verzinkte platen zijn gebruikt bovenop het bestaande terras. Bij een steiger of een brug wordt de slijtlaag vaak rechtstreeks op de planken aangebracht. Bij dit project was dit geen optie, omdat het niet de bedoeling is dat een gevallen object tussen de kieren van de planken heen valt.

Het gebruik van Sendzimir verzinkte platen was daarbij een snelle en duurzame optie, omdat deze na het bevestigen niet meer behandeld hoeven te worden tegen roesten. De sendzimir platen moesten wel eerst in de werkplaats van Griekspoor worden behandeld. De bovenkant van de platen is aangestraald en voorzien van een primer, omdat de slijtlaag anders minder goed zou hechten. Ook zijn de platen al in de werkplaats van Griekspoor op maat geknipt.
Eenmaal op locatie hebben onze collega’s de platen op de schoon gefreesde houten planken aangebracht. Daarna is de slijtlaag in een keer aangebracht zodat het terras weer een geheel is. Nadat het straatwerk naast de steiger was vernieuwd, is het terras nu weer klaar voor de (hopelijk) vele zonnige dagen.