Gouda is een waterrijke stad met veel grachten, sloten en singels en heeft daardoor ook veel bruggen. De binnenstad van Gouda ligt op de kruising van de Hollandse IJssel en de Gouwe en is verbonden met de Reeuwijkse Plassen. Dit maakt Gouda een populair vaargebied. De remmingwerken, wrijfgordingen en meerpalen rondom de vele bruggen hebben veel te verduren. Door het winnen van een onderhandse aanbesteding hebben wij in opdracht van gemeente Gouda daarom herstel- en vervangingswerkzaamheden aan diverse remmingwerken, wrijfgordingen en meerpalen uitgevoerd.
De renovatiewerkzaamheden zijn op verschillende locaties uitgevoerd; Guldenbrug, Noodgodsbrug, Pottersbrug, Uiterstebrug, Wachtelbrug, Goverwellebrug, Breevaartbrug, Nieuwe Gouwe OZ en WZ, Goudkade, Binnenhaven museum. De werkzaamheden zijn grotendeels vanaf het water uitgevoerd.
Houtconstructies in de waterbouw zijn vaak het meeste aangetast op de plek waar lucht en water zich van elkaar scheiden. Op verschillende locaties in Gouda hebben wij het houtrot op de luchtwaterlijn herstelt door middel van Epoxy. Het herstellen van houtrot op de luchtwaterlijn door middel van Epoxy is een van onze verschillende mogelijke technieken om renovatie toe te passen. Dit brengt voor- en nadelen met zicht mee.
Ook hebben wij één van onze nieuwste innovaties toegepast: “het meerpalen renovatie systeem”. Uitgangspunt voor toepassen van het renovatiesysteem is dat het hout van de bestaande meerpalen en remmingwerken onder water nog goed is. Renoveren is in dit geval een bewustere keuze met veel voordelen; de werkzaamheden kunnen in een korter tijdsbestek uitgevoerd worden, dit zorgt voor minder overlast, minder kosten en goed materiaal gaat niet verloren. Bij deze methode herstellen we een meerpaal door middel van en stalen verbindingsconstructie. Hierbij zagen we de bestaande meerpaal machinaal onder water af waarna we een nieuw bovenstuk plaatsen. Aan dit bovenstuk zit een klemconstructie die we verbinden met de onder water afgezaagde paal.
Een wens van de gemeente Gouda was dat alle meerpalen hetzelfde formaat als in de bestaande situatie zouden krijgen. Doordat het formaat van de stalen verbindingsconstructie instelbaar is, was dit geen probleem. De in dit geval FSC-houten meerpalen inclusief stalen verbindingsconstructie zijn op ons terrein in Nieuw-Vennep ontwikkeld. Doordat er één maat gehanteerd kan worden bij de ontwikkeling, is er geen zaagverlies. Hierdoor is het een milieubewuste oplossing (minder CO2-uitstoot en verspilling van hardhout). Dankzij de voorbereidende werkzaamheden kon er op locatie sneller en efficiënter gewerkt worden en heeft Gouda zo min mogelijk overlast ervaren. Ook de risico’s door het gebruik van lichte machines en speciale gereedschappen zorgen voor een veilige uitvoering en geen gevaar en stremming voor de omgeving.