Categorie
Bruggen en overig, Vaste bruggen
Project: geheel nieuwe constructie voor Edisonbrug in Haarlem
Opdrachtgever: gemeente Haarlem
Uitvoeringsperiode: november ’20 – maart ‘21

Gemeente Haarlem heeft ons gevraagd voor het uitvoeren van grootonderhoud aan de Edisonbrug in Haarlem. De voetgangersbrug, die over de Leidsevaart vanaf de Prinsessekade naar de Leidsevaart loopt, is in originele staat hersteld. Uit aanlegtekeningen uit 1963 was het uiterlijk van de brug te herleiden. Griekspoor heeft het originele uiterlijk weer teruggebracht. De brug kan ook door fietsers gebruikt worden dankzij de fietsgoot op de trap.

Hergebruik van materialen

Eind november zijn we gestart met de werkzaamheden aan de Edisonbrug. Tijdens het verwijderen van onderdelen kwamen wij tot de conclusie dat het brugdek er veel slechter aan toe was dan eerder gedacht. In overleg met de constructeur hebben we besloten dat het gehele betonnen dek vervangen diende te worden. Het originele betonnen brugdek hebben we gesloopt. In onze werkplaats is een compleet nieuwe stalenconstructie ontwikkeld. De nieuwe constructie is voorzien van een composiet dek. Composiet heeft als voordeel dat het duurzaam, lichtgewicht en het behoeft weinig onderhoud. Ook het bestaande leuningwerk bleek in zeer slechte staat. Daarom is er uiteindelijk voor gekozen om het leuningwerk naar originele staat te vernieuwen inclusief sierringen. Van de leuning zijn delen hergebruikt die in goede staat waren.

De stalen trappen aan weerszijde van de brug zijn gedemonteerd en opnieuw gebruikt. Op die trappen is er een slijtlaag aangebracht om voldoende stroefheid te creëren. Behalve de brug herstellen we ook de dukdalven op de hoeken van de brug, omdat deze behoorlijk zijn aangetast door houtrot. Deze dukdalven voorkomen dat de brug aangevaren kan worden. Dankzij de herstelwerkzaamheden kan de brug weer jaren mee.