Categorie
Bruggen en overig
Project:

Stoomgemaal Cruquius i.o.v. Vereniging Hendrick de Keyser

Opdrachtgever: 

Haarlemmermeermuseum De Cruquius i.o.v. Hendrick de Keyser

Uitvoeringsperiode:

2011-2021

Gemaal De Cruquius uit 1849
Stoomgemaal Cruquius in de Haarlemmermeer behoort tot de vroegste stoomgemalen en is een van de drie die de Haarlemmermeer hebben drooggemalen. Een prachtig monument, wat praktisch in de achtertuin van Griekspoor ligt. Onze werkzaamheden voor het stoomgemaal Cruquius gaan al zo’n 10 jaar terug. In 2011 zijn twee (van de acht) pompzuigers en kettingschalmen gerenoveerd. De installatie bestaat uit acht zuigerpompen die radiaal om de aandrijvende stoommachine zijn geplaatst.
Naast deze renovatie werden ook enkele algemene reparatiewerkzaamheden uitgevoerd. In 2012 hebben wij twee andere (van de acht) pompzuigers gerenoveerd en geheel opnieuw geconserveerd. Om de stortvloer in het gemaal te verstevigen zijn in 2015 stempels aan de onderkant (in het water) aangebracht. Deze ondersteunen de grote houten balken die van de binnen- naar de buitenmuur lopen. Twee jaar later (2017) hebben wij de binnen- en buitenmuren van de stortvloer, waar het water op komt nadat het omhoog gepompt is, waterdicht gemaakt door EPDM op deze muren aan te brengen.

Werkzaamheden in 2021
Nu, drie jaar later, zijn wij als Haarlemmermeers bedrijf trots dat we opnieuw renovatiewerkzaamheden mogen doen. Bij de pompzuigers die in 2012 gerenoveerd is geconstateerd dat deze lucht begonnen te zuigen in plaats van water.
Half januari zijn deze pompzuigers eruit getakeld en naar de werkplaats gebracht voor onderzoek en restauratie. We hebben samen met de technisch vrijwilligers van Haarlemmermeermuseum De Cruquius overleg gehad en veelvuldig onderzoek gedaan naar hoe wij de kleppen het beste waterdicht kunnen maken. De uitkomst van het onderzoek is besproken met de opdrachtgever, de juiste materialen zijn besteld en de herstelwerkzaamheden zijn inmiddels van start. De twee pompzuigers worden binnenkort teruggeplaatst.

Elise van Melis, directeur/bestuurder Haarlemmermeermuseum De Cruquius: “Veel werkzaamheden bij Haarlemmermeermuseum De Cruquius worden door vrijwilligers opgepakt. Denk hierbij aan de balie in de musea en de rondleidingen die gegeven worden. Maar ook het onderhouden van de panden en machines. Sinds 2002 is het weer mogelijk, met behulp van hydraulische aandrijving, de pompen en de stoommachine te laten bewegen. Daar komt veel kennis bij kijken. Gelukkig hebben wij een team vrijwilligers, die zich al een aantal jaren bezighoudt met het onderhouden van de machines, waaronder de stoommachine. Dankzij hun technische kennis kunnen we tot op de dag van vandaag de werking van het Cruquius Gemaal laten zien aan onze bezoekers. De samenwerking met Griekspoor draagt hier ook aan bij. Met respect voor wederzijdse kennis en kunde als het gaat om het stoomgemaal en het materieel, worden de renovatiewerkzaamheden in de juiste vorm uitgevoerd om het beste resultaat te behalen.”