Categorie
Beheer en onderhoud, Beweegware bruggen, Bruggen en overig
Project: Onderhoudswerkzaamheden draaipunten Rembrandtbrug te Leiden
Opdrachtgever: gemeente Leiden
Uitvoeringsperiode: 22 maart 2021 – 05 april 2021

De Rembrandtbrug is een dubbele houten ophaalbrug in de binnenstad van Leiden bij Molen de Put. De brug loopt over het Galgewater. Afgelopen jaar heeft de gemeente op basis van verschillende metingen geconstateerd dat er te veel speling zit in de hoofddraaipunten van de brug. Daarom hebben wij in opdracht van gemeente Leiden recent onderhoudswerkzaamheden verricht.

Half maart hebben wij de hoofddraaipunten gedemonteerd en naar de werkplaats gebracht. Bij de demontage van deze vier hoofddraaipunten (beide brugdekken hebben twee draaipunten) ontdekten wij een onjuiste smering bij de draaipunten en ook ontbraken er smeergroeven. Dit is essentieel voor de werking en levensduur van lagers.
In overleg met de opdrachtgever hebben wij de bronzen lagers inclusief smeergroeven vervangen en hebben we smeerpunten aangebracht op de draaidelen.
Ook zijn de assen van de draaipunten vervangen en zijn de ogen (waar de assen doorheen gaan) ‘afgedraaid’, zodat de verschillende onderdelen weer de juiste passing kregen.
Vervolgens zijn diverse onderdelen opnieuw geconserveerd en weer gemonteerd.

 

Naast de werkzaamheden rondom de hoofddraaipunten, hebben wij op de brug smeerleidingen aangebracht voor de draaipunten van de bovenbouw. Dit zorgt ervoor dat de draaipunten van de bovenbouw voortaan veilig en zonder hulpmiddelen vanaf straatniveau gesmeerd kunnen worden.

 

Tweede paar ogen op locatie
Hans van Kernebeek, Projectcoördinator gemeente Leiden: “Door de prettige samenwerking en duidelijke communicatie heeft Griekspoor deze klus snel en efficiënt geklaard, zonder enige complicaties. Dankzij hun jarenlange ervaring weten ze écht waar ze het over hebben en hoe ze, in dit geval de speling in de hoofddraaipunten, moeten herstellen. Ze fungeren voor mij als tweede paar ogen op locatie. Zo constateerden ze op enkele plekken op de brug houtrot en hebben dit vervolgens keurig hersteld. Ze ontzorgen opdrachtgevers écht.”

 

Dankzij deze herstelwerkzaamheden zijn de draaipunten van de Rembrandtbrug weer toekomstbestendig.