Categorie
Renovatie, Spelen

Project: Fortuinwijk Leiden

Opdrachtgever: gemeente Leiden

Uitvoeringsperiode: augustus, september 2022

Partners: Kompan

Fortuinwijk Leiden voorzien van nieuwe speelvoorzieningen 

Verschillende speelvoorzieningen in de Fortuinwijk in Leiden waren toe aan een opknapbeurt. Voldoende en aantrekkelijke speelvoorzieningen zorgen er namelijk voor dat een dorp of wijk leefbaar blijft. Gemeente Leiden heeft voor een wijkbrede vernieuwing gekozen. In totaal worden er zes speelplekken vernieuwd en ook de onderlinge bereikbaarheid van de speelplekken en de speelaanleiding hiertussen worden gerealiseerd. In opdracht van de gemeente Leiden hebben wij drie speelplekken gerenoveerd; Beethovenpark, Bartókstraat, Mahlerstraat. Later dit jaar volgt nummer vier. Tevens hebben wij de wijk voorzien van verschillende speelaanleidingen. 

 

Beethovenpark

Het Beethovenpark ligt centraal in de wijk. De speelplek gelegen in het Beethovenpark heeft een natuurlijke uitstraling gekregen. De plek in voorzien van verschillende duurzame houten speeltoestellen (Robinia speeltoestellen); een mandschommel, een klimtoestel, een duikelrek en balanceertoestellen passen perfect in de omgeving. De mandschommel, het duikelrek en het klimtoestel zijn voorzien van houtsnippers als valondergrond. Daarnaast is er van balanceertoestellen een route gemaakt wat eindigt met een glijbaan. De speeltoestellen zijn verankerd met stalen ankers. In een parkomgeving is het van belang om rekening te houden met de grondwaterstand, omdat dit de levensduur van houten staanders kan verkorten. Wij maken gebruik van stalen ankers bij de Robinia palen, zodat het hout niet in de grond staat en zo geen rotting kan hebben op de water-wind lijn. 

 

Gesloten grondbalans  
Een gesloten grondbalans was het uitgangspunt. De drie speelplekken hebben we gerenoveerd met gesloten grondbalans. Alles wat wij hebben uitgegraven, is op dezelfde speelplek of een van de andere gebruikt. 

 

Bartókstraat

Deze speelplek is voor een groot deel op circulaire wijze vernieuwd. De schommel en de wip waren nog van goede kwaliteit alleen aangetast door roest, deze speeltoestellen hebben wij gedemonteerd en naar de werkplaats in Nieuw-Vennep gebracht. In de werkplaats zijn deze speeltoestellen gereviseerd door deze te stralen, schooperen en nat af te lakken in de originele zwart/gele kleuren. Door middel van dit proces verhelpen we het roest en maken wij de toestellen klaar voor een tweede leven. De speelplek is naast de schommel en wip voorzien van een klim- en glijtoren van onze partner Kompan, en een tafeltennistafel, welke afkomstig is vanaf de Mahlerstraat. Om de speelplek een geheel te maken hebben wij de klim- en glijtoren en de tafeltennistafel in dezelfde kleurenstelling gespoten als de schommel en de wip.  

 

Mahlerstraat

De speelplek aan de Mahlerstraat kan het beste omschreven worden als kleurrijk en natuurlijk. Drie toestellen zijn hergebruikt; het klimtoestel met glijbaan, de veerwip en de kleine glijbaan. Na demontage zijn de toestellen geïnspecteerd en waar nodig gerepareerd, en vervolgens herplaatst in een kunstgras ondergrond. Hiernaast hebben wij een uitdagend balanceerparcours van Robinia geïnstalleerd. Dit parcours staat tussen de bomen en heeft een natuurlijke uitstraling. Net zoals bij de houten toestellen in het Beethovenpark hebben wij hier ook stalen ankers toegepast bij het balanceerparcours in het gras.  

 

De wijk voorzien van verschillende speelaanleidingen. 

Tussen de verschillende speelplekken hebben wij een eenvoudige speelroute aangelegd. Simpele maar uitdagende speelaanleidingen accentueren de meest veilige route naar een volgende locatie. Denk bijvoorbeeld aan een twisterspel, dartbord, tekenlijsten, gekleurde tegels, een knikkerputje en een hinkelspel.