Categorie
Nieuw ontwerp en aanleg, Renovatie, Spelen

Project: renovatie speeltuin Batavia in Amsterdam

Opdrachtgever: gemeente Amsterdam

Speeltuin Batavia in Amsterdam Oost is in zijn geheel vernieuwd

In opdracht van gemeente Amsterdam is van deze verouderde speeltuin in de Indische Buurt een veilige en groenere speeltuin voor de jongere kinderen gemaakt. Naast dat er nieuwe toestellen geplaatst zijn, zijn de bestaande toestellen waarvan de levensduur nog niet verlopen was hergebruikt. Naast het plaatsen van de speeltoestellen omvat dit ook de aanleg van de valdempende ondergronden, het omringende straatwerk en de beplanting.

 

Omwonenden, bezoekers en beheerders van de speeltuin hebben meegedacht over het ontwerp. Het wordt een speeltuin waar kinderen tot 11 jaar en mindervalide kinderen veilig kunnen spelen. De nieuwe speeltuin krijgt een groener uiterlijk met verhoogde beplantingsbakken en nieuwe bomen. Dit zorgt voor schaduw en koelte in de zomer.

 

Er een nieuw combinatietoestel met veerelement geplaatst. Ook is er een stawip en een driedelig duikelrek geplaatst. De bestaande zeshoekschommel is gebleven  Met groene poefs, gekleurde tegels en balanceerelementen is op het pleintje een klein parcours uitgezet die al spelend gevolgd kan worden.

 

Het grote voetbalveld is vervangen voor een kleiner multifunctioneel sportveld van 8 x 12 meter. Er is een vogelnestschommel geplaatst op kunstgras speelondergrond, waardoor de schommel voor iedereen makkelijk te bereiken is. Ook het waterspel is blijven staan, maar rondom voorzien van tegels in plaats van zand waardoor het waterspel toegankelijker is.

 

De bestaande bankjes zijn meer verspreid over de speeltuin geplaatst. Er is aan alle leeftijden gedacht, op het plein bij de ingang van de speeltuin is een schaaktafel geplaatst tussen de bestaande picknickbanken.

Bekijk hiernaast de ‘voor’ en ‘na’ foto’s.