Categorie
Beweegware bruggen, Bruggen en overig

Project: renovatie Vijfhuizerbrug

Opdrachtgever: gemeente Haarlemmermeer

Uitvoeringsperiode: winter 2021/2022

Toen en nu

De Vijfhuizerbrug, de brug over de Ringvaart die de Haarlemse wijk Schalkwijk en Vijfhuizen verbindt, heeft voor ons geen geheimen. Naast dat we al jaren het dagelijks beheer doen, hebben we in 1999 ook het groot onderhoud aan de brug is verricht. Dit was tevens de laatste ingrijpende onderhoudsbeurt die de brug heeft gehad. Drie├źntwintig jaar later hebben wij van de gemeente Haarlemmermeer wederom het vertrouwen gekregen om de brug grootschalig te renoveren, en het eindresultaat mag er wezen!

 

Herstel werkzaamheden
De brug is begin november 2021 in zijn geheel gedemonteerd. Onderdelen zoals de bovenbouw, de val en de 9 meter hoge hameitoren zijn in onze werkplaats in Nieuw-Vennep gestraald en geconserveerd. Het houten brugdek is in zijn geheel vervangen, de houten leuningen zijn deels vervangen en de overige delen met epoxy hersteld. De houten en betonnen kespen zijn vervangen. De landhoofden zijn aangepast en gerenoveerd. Ook is de lieraandrijving vervangen en heeft de brug een nieuwe elektrische installatie gekregen.

 

Het wegdek aansluitend op de brug hebben we voorzien van een nieuwe asfalt-laag om de brug en het wegdek goed op elkaar te laten aansluiten. Rond het brugwachtershuis hebben we een damwand van composiet geplaatst. De vier nostalgische lichtmasten zijn opgeknapt en weer teruggeplaatst. Om het gemeentelijk monument extra cachet te geven wordt de bovenbouw door middel van spots aangelicht.

Vanaf 7 maart 2022 konden automobilisten, fietsers en voetgangers weer gebruik maken van de brug.