Categorie
Beweegware bruggen, Bruggen en overig

Project: Renovatie fietsbrug Buitenwatersloot, Delft

Opdrachtgever: Gemeente Delft

In opdracht van gemeente Delft heeft Griekspoor begin dit jaar groot onderhoud uitgevoerd aan de fietsbrug Buitenwatersloot. De brug, die Buitenwatersloot en de Hoornsekade met elkaar verbind,  wordt handmatig bediend en voornamelijk aan het begin en einde van het vaarseizoen gebruikt door de nabijgelegen jachthaven DWSV om de boten van de vereniging te water te laten. We zijn daarom na de start van het vaarseizoen gestart met de werkzaamheden.

 

Veiligheid van gebruikers

Voor een veilige bediening hebben we het bedienbordes vervangen en vergroot. Het nieuwe bedienbordes is voorzien van leuningwerk en een slijtlaag om deze zo veilig mogelijk te maken voor de bedienaar. De slijtlaag op het brugdek is vervangen en de fietsbrug is volledig geconserveerd. Net als de bovenbouw van de brug, hebben we ook het leuningwerk geschilderd. De afsluitboom is voorzien van nieuwe reflectoren voor optimale zichtbaarheid. De brug heeft door de opknapbeurt weer een mooie frisse uitstraling gekregen.

 

Tijdens de onderhoudswerkzaamheden zijn ook mechanische verbeteringen doorgevoerd. De draaipunten van de brug zijn smeerbaar gemaakt en de brug is opnieuw gebalanceerd. Met behulp van kettingspanners hangen de kettingen tussen de balans en het brugval nu op gelijke spanning. De brug kan hierdoor weer soepel en veilig geopend worden met behulp van de handlier vanaf het bedienbordes.

 

Werkzaamheden aan damwand

De houten damwand aan weerszijden van de brug hebben we geheel vervangen voor nieuw duurzaam hardhout met het FSC-keurmerk. Deze werkzaamheden hebben we uitgevoerd tijdens de meivakantie, terwijl de brug open stond, om de overlast voor de scholieren, die veelvuldig van deze brug gebruikmaken, tot een minimum te beperken.