Categorie
Bruggen en overig, Vaste bruggen
Project:

Nieuwe duikerbrug tussen Quatrebras en het Lint in Badhoevedorp

Belangrijke aspecten:

Het aanleggen van een duikerbrug om de verbinding te realiseren tussen de nieuwe woonwijk Quatrebras en het Lint in Badhoevedorp.

Opdrachtgever: 

gemeente Haarlemmermeer

Uitvoeringsperiode:

2020

In opdracht van de gemeente Haarlemmermeer heeft Griekspoor, volgens het Engineering & Construct (E&C) contract, een nieuwe duikerbrug aangelegd in de nieuwbouwwijk Quatrebras in Badhoevedorp. Binnen een E&C-contract wordt het ontwerp en de optimalisatie en benodigde aanpassingen van dit ontwerp gedaan door de opdrachtgever, in dit geval de gemeente Haarlemmermeer. Vervolgens is Griekspoor als uitvoerder aan de slag gegaan met de realisatie. Op de kruising tussen (en over) het Lint en de nieuwe Oleanderlaan in Quatrebras is deze verbindingsbrug geplaatst. Het Lint is een nieuwe recreatieve wandel- en fietsroute, die de nieuwe woongebieden, groengebieden en het centrum van Badhoevedorp met elkaar verbindt.

Een kruispunt met een bijzonder karakter

Om de kruising van het Lint en de Oleanderlaan een bijzonder karakter te geven, is gekozen voor een gemetselde duiker. Een ontwerp geheel in stijl met de omgeving.  Het brugdek heeft een lichte toog en is voorzien van een verfijnt hekwerk. De duikerbrug steekt amper veertig centimeter boven het water uit. Om de brug zo goed mogelijk te laten passen in de omgeving zijn de muren gemetseld van hetzelfde type stenen als de nieuwbouwhuizen. Hierdoor vormt alles een mooi geheel.

De betonnen elementen waaronder het brugdek zijn volledig in eigen huis geprefabriceerd, zodat op locatie sneller en makkelijker gewerkt kon worden. De werkzaamheden zijn volgens planning verlopen. Op korte termijn wordt door externen de doorgaande weg aangelegd over en rondom de brug, daarna is de brug klaar voor gebruik!