Categorie
Bruggen en overig
Project:

Nieuw ontworpen trap voor de Haagsche Schouwbrug in Leiden

Belangrijke aspecten:

Het vervangen van de trap naar de brugkelder, met als doel om de Haagsche Schouwbrug compleet veilig te maken. Hierbij hoort ook een veilige toegang tot de brugkelder voor onderhoud en storingen.

Opdrachtgever: 

Langezaal & Inniger

Uitvoeringsperiode:

november 2020

Een nieuwe trap in stijl van de brug

Het vervangen van de trap die naar de brugkelder van de Haagsche Schouwbrug in Leiden leidt is onderdeel van een grootschalig onderhoudsproject. Dit project richt zich specifiek op veiligheid en het toekomstbestendig maken van vier bruggen (de Haagsche Schouwbrug, de Stevensbrug, de Sumatrabrug en de Schrijversbrug) binnen de gemeente Leiden. In opdracht van de gemeente Leiden werken wij samen met Langezaal & Inniger aan de Haagsche Schouwbrug. Het doel is om de Haagsche Schouwbrug in zijn totaliteit weer compleet veilig te maken volgens de Machinerichtlijn, hierbij hoort ook een veilige toegang tot de brugkelder voor onderhoud en storingen.

De veiligheid van een brug wordt gewaarborgd middels de Machinerichtlijn. Zo moet bijvoorbeeld de brugkelder, waar de besturing en aandrijving zich bevindt, veilig bereikbaar zijn voor onderhouds- en inspectiewerkzaamheden. De oude trap naar de brugkelder van de Haagsche Schouwbrug was heel smal. Daarnaast was de trap niet toegankelijk bij een geopende brug, wanneer de brug in deze stand een storing kreeg leverde dit problemen op met de toegang naar de brugkelder. Daarom was de wens van de gemeente om de trap te vervangen voor een nieuwe trap in stijl van de brug, voldoende breed is voor een goede toegang en wel toegankelijk is als de brug openstaat.

Op dit moment wordt in onze eigen werkplaats de nieuwe trap geproduceerd. Het ontwerp van de nieuwe trap hebben wij op locatie ingemeten, berekend en getekend. De nieuwe trap sluit straks perfect aan op het nieuwe bordes. Dit bordes hebben wij eerder dit jaar gebouwd, om de ruimte en de toegang naar de brugkelder te verbeteren. Voordat de trap op locatie gemonteerd wordt, gaan we de trap in onze eigen coatinghal stralen, schooperen en natlakken in dezelfde witte kleur als de rest van de brug. Van ontwerp tot aan het monteren van de trap op locatie, dit project toont de veelzijdigheid van Griekspoor.