Categorie
Bruggen en overig, Overige constructies
Project:

Kunstroute Amsterdam

Opdrachtgever:

gemeente Amsterdam

Vraagstelling:

Renoveren en opnieuw plaatsen van het kunstwerk.

De Barendebrug Aalsmeer is een Monumentale brug, gelegen in de Dorpsstraat te Aalsmeer.

De oplossing die wij hadden voor dit probleem is dat wij de kunstwerken hebben gedemonteerd en vervoerd hebben naar de loods van Griekspoor. Hier hebben diverse renovatiewerkzaamheden plaatsgevonden waaronder het opnieuw coaten van het kunstwerk. Daarna is het kunstwerk weer teruggeplaatst op haar oorspronkelijke plek.

Allereerst voor de mensen die het leuk vinden een klein stukje achtergrond: Jos Wong Lun Hing (Nederland, 1928-2009)

Josephus Johannes Wilhelmus Wong Lun Hing werd geboren in Roermond en studeerde beeldhouwkunst aan de Rijksacademie in Amsterdam. Wong was vijfentwintig jaar lang docent aan de Rietveldacademie in een duobaan met Ben Guntenaar. Omstreeks 1977 verruilt hij het spelen met vormen voor werken waarin hij iets menselijks wil uitbeelden. Werk waaruit een bepaalde emotie spreekt. Hij houdt zich bezig met beweging, geïnspireerd door de beweging in muziek en film. Door in zijn beelden de verschillende delen van de mensfiguur steeds iets ten opzichte van elkaar te verschuiven weet Jos Wong een snelle beweging te suggereren, zonder dat het beeld uit balans raakt.

In de openbare ruimte (Utrecht, Amsterdam, Nijmegen) staan of stonden abstracte speelplastieken van zijn hand.

Jos Wong was een van de negen kinderen van een huisarts te Roermond. Van moederskant stamde hij uit de kunstzinnige tak Franssen: Caspar, Tom en Leo Franssen zijn familie. Verschillende van de negen siblings kozen ook een kunstzinnig beroep zoals de jongste–vroeg overleden- broer René, hij werd portretschilder.

Zijn broer Dolf koos ook voor beeldhouwen, maar hij wees abstract werken resoluut af: “De abstracte kunst is voor veel beoefenaars een excuus geworden voor een gebrek aan beeldhouwkundig vocabulaire. Net als in de dicht- en schrijfkunst is de vocabulaire in de beeldhouwkunst een middel om een beeld te maken. Bij het maken van een paard is de kennis van de anatomie van een paard belangrijk. En niet een koe maken en zeggen: dat is zoals ik een paard zie”.