Categorie
Bruggen en overig, Overige constructies

Project: Duurzame deelvervanging meerpalen Blauwpoortsbrug Leiden

Opdrachtgever: Gemeente Leiden

Uitvoeringsperiode: Begin 2024

Gemeente Leiden kiest voor duurzame oplossing bij renovatie meerpalen 

De Blauwpoortsbrug maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht van Leiden. De brug ligt over de Oude Vest en verbindt de Morsstraat met de Haarlemmerstraat. Door de ligging in het centrum wordt de brug veelvuldig gebruikt door fietsers en voetgangers, evenals door rondvaart- en plezierboten op het water. 

 

Duurzame deelvervanging 

Het remmingwerk van de Blauwpoortbrug was aangetast ter hoogte van de luchtwaterlijn, waardoor het zijn oorspronkelijke functionaliteit had verloren. In opdracht van de Gemeente Leiden heeft Griekspoor het remmingwerk hersteld met behulp van het innovatieve “meerpalen renovatie systeem”. Hierbij wordt de bestaande meerpaal tot onder het rotte gedeelte afgezaagd, waarna we een nieuwe paalkop met behulp van een stalen klem op het bestaande paaldeel plaatsen. Deze methode is aanzienlijk milieuvriendelijker dan volledige vervanging, omdat er minder nieuw hout wordt gebruikt en bestaand materiaal behouden blijft. 

 

Uitdagingen 

In totaal zijn er begin april tien meerpalen en zes schoorpalen op deze manier vernieuwd. “De centrale locatie bracht enkele uitdagingen met zich mee,” aldus Jop van Geffen, coördinator namens Griekspoor voor dit project. “Om de verkeersoverlast tot een minimum te beperken, hebben we ervoor gekozen om de werkzaamheden vanaf het water uit te voeren. Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat onze pontons de vaarroutes van de rondvaartboten niet blokkeerden, zodat deze ongehinderd konden blijven varen tijdens onze werkzaamheden.” 

 

Bijkomend voordeel van deze manier van renoveren is dat de nieuwe paalkoppen inclusief stalen verbindingsconstructie op ons terrein in Nieuw-Vennep worden voorbereid en alleen op locatie gemonteerd worden. Hierdoor kon er op locatie sneller en efficiënter gewerkt worden en heeft Leiden zo min mogelijk overlast ervaren.