Categorie
Bruggen en overig
Project:

Betonnen brug Haagse Bos

Opdrachtgever:

Breijer Bouw

De afgelopen weken zijn wij bezig geweest met de voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe betonnen brug grenzend aan het Haagse Bos. De brug wordt gemaakt in opdracht van Breijer Bouw. Breijer Bouw is bezig met een grote renovatie van het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg 30 (het voormalige gebouw van het ministerie van Economische Zaken bj.1917). Na de renovatie zullen verschillende overheidsinstellingen zich in het gebouw vestigen.De nieuwe brug vormt een verbinding tussen de Bezuidenhoutseweg 30 en het Haagse Bos.

De brug is gebouwd met een historisch uiterlijk en past goed in de omgeving en bij gebouw B30. Vanwege het broedseizoen dient de ruwbouw van de brug voor 15 maart gereed te zijn. Na deze datum mag er niet meer met machines in het bos gewerkt worden.

De brug is gefundeerd op geboorde palen in combinatie met groutinjectie. Dit omdat standaard heipalen vanwege mogelijke trillingen tijdens werkzaamheden schade hadden kunnen berokkenen aan omliggende gebouwen. Om de brug zo efficiënt en zo snel mogelijk te vervaardigen wordt de brug opgebouwd uit prefab elementen. Denk hierbij aan landhoofden, dekdelen en brugbekleding.

Deze week wordt het bouwpakket van prefab elementen op locatie in elkaar gezet. Als de brug uit de elementen is opgebouwd worden deze middels natte knopen aan elkaar verbonden. Dit wordt gedaan omdat er dan een monoliet geheel ontstaat.

Het betonwerk van de brug wordt door Breijer Bouw voorzien van metselwerk. De randen van de brug worden afgewerkt met natuurstenen afdekkers. Ook wordt de brug voorzien van authentieke lampen en wordt er door Griekspoor een fraai hekwerk geplaatst.