Langebrug Haarlem

Werkzaamheden aan de Langebrug in Haarlem

In Haarlem voert Griekspoor groot onderhoud uit aan de iconische Langebrug (beter bekend als de verfroller). In het voorjaar van 2022 is hiervoor de hydraulische aandrijving al gereviseerd. Nu wordt ook de besturing van de brug gemoderniseerd. De lagers van het brugdek zijn versleten en worden vervangen, de oplegblokken worden vervangen en de gehele brug wordt gereinigd.

In overleg met onze opdrachtgever, Gemeente Haarlem, is ook een nieuwe trap geplaatst naar de technische ruimte onder de brug. Hierdoor kunnen monteurs veilig in de brugkelder komen voor het uitvoeren van onderhoud. Deze trap is in samenwerking tussen adviesbureau Witteveen+Bos, de architect van de brug en ons ontwerpteam in Nieuw-Vennep ontworpen en na goedkeuring van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) vervolgens in onze werkplaats geproduceerd en geconserveerd in de juiste kleuren.

De meeste werkzaamheden, zoals onder andere het vervangen van de besturing, worden overdag uitgevoerd. Werkzaamheden die te veel hinder voor het verkeer zou opleveren worden ’s nachts uitgevoerd, zodat weggebruikers hier zo min mogelijk hinder van ondervinden. Ook het testen van de nieuwe besturing gebeurt ’s nachts. Vanaf 8 april zal de brug weer volledig beschikbaar zijn voor het vaarverkeer.