Voorjaarsonderhoud: Reinigen kunstgras

Voorjaarsonderhoud: Reinigen kunstgras

Momenteel zijn we bezig met het reinigen van kunstgras in verschillende gemeenten. Het voorjaar is de beste tijd hiervoor omdat we dan opgehoopte takken, bladeren en zand kunnen verwijderen, het gras kunnen opfrissen na het winterweer en eventuele problemen kunnen aanpakken. Door het kunstgras in deze periode schoon te maken, voorkomen we de groei van mos en onkruid en is het veld weer fris en klaar voor het nieuwe speelseizoen! 

De voordelen van kunstgras 

Bij veel speelvoorzieningen in de openbare ruimte wordt gebruik gemaakt van kunstgras, en dat is niet zonder reden. Een kunstgrasveld is ten opzichte van een natuurgrasveld het hele jaar beschikbaar. Er vormen geen modderpoelen door regelval. Ook geeft kunstgras een veiligere speelbeleving. Spelen op kunstgras betekent spelen op een egale ondergrond. Bij natuurgras is dat veel minder vanzelfsprekend omdat je te maken kunt hebben met kuilen en gaten.  Bovendien zorgt kunstgras ervoor dat (indien dit gebeurt) kinderen veilig kunnen vallen, zelfs bij hogere speeltoestellen. Met de juiste ondergrondplaten kan kunstgras een veilige omgeving bieden tot een hoogte van 300 cm, terwijl natuurlijk gras dit slechts tot 150 cm kan doen. 

Kunstgras heeft minder onderhoud nodig dan natuurgras. Het hoeft niet bemest, gemaaid of besproeid te worden. Daarnaast spoelen wind en regen spoelen het kunstgras schoon, waardoor het kunstgras grotendeels zelfreinigend is. Dat neemt niet weg dat externe factoren zoals algen, bladeren, zand en vuil zich kunnen ophopen op het kunstgras. Regelmatig reinigen verminderd de kans op beschadigingen en verlengt de levensduur van het kunstgras.