Cruquius

Veiligheidsladder trede 3: op naar een hoger veiligheidsbewustzijn

Veiligheid op de werkvloer is een fundamenteel aspect van elk bedrijf, en het bevorderen van een cultuur van veiligheidsbewustzijn is van het grootste belang. Als organisatie zijn we verplicht om dit veiligheidsbewustzijn te integreren in onze aanbestedingen en contracten. Een essentieel instrument waarmee we dit veiligheidsbewustzijn kunnen aantonen, is de Safety Culture Ladder (SCL), ook bekend als de Veiligheidsladder. Momenteel is het certificeren op trede 2 van deze ladder verplicht bij aanbestedingen. Echter, met ingang van 2025 wordt trede 3 van de veiligheidsladder verplicht gesteld. 

Wat is de veiligheidsladder? 

De Safety Culture Ladder, oftewel de Veiligheidsladder, is een methodologie die de hoogte van het veiligheidsbewustzijn binnen een organisatie evalueert. Dit veiligheidsbewustzijn weerspiegelt zich in de houding, het gedrag en de cultuur op de werkvloer. Het certificaat van de Veiligheidsladder stelt bedrijven in staat om aan te tonen in hoeverre veiligheidsbewustzijn een integraal onderdeel vormt van de bedrijfscultuur. 

De Veiligheidsladder kent verschillende tredes, waarbij elke trede een toenemend niveau van veiligheidsbewustzijn vertegenwoordigt. Griekspoor is gecertificeerd op veiligheidsladder trede 3. Dit betekent dat wij als bedrijf aantoonbaar verantwoordelijkheid nemen voor veiligheid op de werkvloer en dat we ons inzetten voor het effectief reguleren van veiligheid door middel van veiligheidsmanagementsystemen en overzichten.  

Wat is het verschil met de VCA certificering? 

VCA staat voor Veiligheids Checklist Aannemers. Zowel de veiligheidsladder als de VCA-certificering zijn gericht op het verbeteren van de veiligheid op de werkvloer. Er zijn wel een aantal verschillen. Zo richt VCA zich op het veilig uitvoeren van specifieke werkzaamheden en het voldoen aan vastgestelde veiligheidsnormen en -procedures tijdens het uitvoeren van taken, terwijl de veiligheidsladder zit verweven in de cultuur van het bedrijf. Geert Wijn, KAM Coördinator bij Griekspoor, vertelt: “We zien dat we grote stappen zetten op het gebied van veiligheid. We gaan steeds vaker met elkaar het gesprek aan om zo het veiligheidsbewustzijn te vergroten en van elkaar te leren. Het certificeren op trede 3 is niet alleen belangrijk om in te kunnen schrijven op aanbestedingen, maar het is voornamelijk belangrijk om ons personeel veilig en gezond te houden. We willen immers dat iedereen weer veilig thuiskomt!”