
14 sep Slijtlagen, wat zijn dat?
Op veel bruggen kan geen asfalt worden aangebracht vanwege de belastbaarheid van de brug. In plaats daarvan krijgt de ondergrond een andere oppervlaktebehandeling in de vorm van een conserverings- of slijtlaag. Dit is een verlijmde laag die op verschillende ondergronden aangebracht kan worden. Hier wordt een korrel ingestrooid om het oppervlak stroever te maken. Een goed aangebrachte slijtlaag is waterdicht en geeft dus minder kans op roestvorming bij stalen bruggen.
PMMA en Epoxy
Griekspoor is erkend applicateur voor diverse systemen van epoxy en PMMA. Onze medewerkers zijn opgeleid om deze slijtlagen aan te brengen. PMMA droogt snel en is flexibel. Daarom is het uitermate geschikt voor gebruik op bruggen, waar temperatuurschommelingen aanzienlijk kunnen zijn. Rogier de Jeu, Projectcoördinator Techniek vertelt: “Een slijtlaag kan in meerdere kleuren worden aangebracht. De nieuwe laag is snel droog en kan na korte tijd worden belast. Dit maakt het ideaal voor gebruik op fiets- en loopbruggen in woonwijken”.
Werkwijze
Wij ontzorgen onze opdrachtgever volledig in dit proces. Zo zorgen wij voor de afzettingen en eventueel de omleidingen, maar zorgen wij er ook voor dat de brug volledig wordt ingepakt zodat er geen materiaal in het water valt. Veiligheid voor mens en milieu staat bij onze werkzaamheden op de eerste plaats.
Adviserende rol
Een goed aangebrachte slijtlaag heeft een levensduur van 10 tot 20 jaar en kan indien nodig volledig worden vernieuwd of lokaal worden hersteld. De keuze voor de juiste slijtlaag hangt dan ook af van belasting en gebruik van de brug. Wij adviseren onze opdrachtgevers hier graag in en werken met meerdere leveranciers samen om tot het juiste product voor elke situatie te komen. Wij geven garanties af voor de duurzaamheid van de slijtlaag, behalve in gevallen waarin schade wordt veroorzaakt door externe factoren.