Categorie
Nieuw ontwerp en aanleg, Spelen
Project:

Speeltoestellen Oosterpark

Opdrachtgever:

gemeente Amsterdam

Op deze pagina houden we u graag op de hoogte over het aansprekende project voor Gemeente Amsterdam. In vier fases nemen wij u mee in het proces van design tot realisatie van de speeltoestellen in het Oosterpark in Amsterdam. (Ontwerper speeltoestellen: Carve)

Fase 1: de aanbesteding

Op uitnodiging van de Gemeente Amsterdam hebben wij ons ingeschreven op de onderhandse aanbesteding. De vraag: presenteer een plan van aanpak waarin het concept en de prijs duidelijk naar voren komt. Griekspoor had het meest aansprekende concept neergelegd en kwam als meest voordelige aannemer uit de bus en mocht het project gaan uitvoeren.

Initiële vraag van Gemeente Amsterdam

De initiële vraag van de Gemeente Amsterdam was om een speelslinger en een glijrots met watersproeiers te realiseren met een levensduur van 25 jaar. De gemeente heeft het ontwerp aangeleverd. Griekspoor heeft in de engineeringsfase een uitvoeringsontwerp gemaakt waarmee de bouw gestart kon worden. Het project is officieel medio mei gestart.

Het design

(Ontwerper speeltoestellen: Carve)

Wat maakt de speeltoestellen uniek?
Speelslinger

De speelslinger bestaat uit 24 palensecties die onderling verbonden worden door een 3D-gebogen buizenframe. Op de buizen wordt een loopdek van FSC®-hardhout gemonteerd en de zijkanten worden dichtgemaakt met een RVS-kabelnet. Speelelementen als een glijbaan, wiebelbrug en schommelzitjes zijn onderdeel van de constructie. Het unieke aan dit speeltoestel is dat het een ‘one-of-a-kind’ speeltoestel is. Er is niet gewerkt met standaard onderdelen. Alles is maatwerk en bij Griekspoor binnen het bedrijf ontwikkeld.

Glijrots

De glijrots in het pierenbad bestaat uit een gefreesde kern waar met polyester een schil omheen wordt gemaakt. Deze schil wordt gecoat voorzien van een slijtvaste kleurcoating. In de glijrots worden acht sproeiers gemonteerd welke geactiveerd kunnen worden door op een ‘activator’ te drukken in de badrand. Hierdoor kunnen kinderen interactief spelen met het water.

Het unieke hieraan is dat alle disciplines samenkomen in één werk met kunstzinnig karakter. Watertechniek, elektrotechniek, civiele technisch werk, bouwkundige elementen, speelveiligheid en de engineering ervan.

FASE 2: Het begin is er
Speelslinger

Nog even aftellen en dan kunnen de kinderen in het Oosterpark hun hart ophalen. De speelslinger, uniek in zijn soort, krijgt per dag meer vorm. In de speelslinger kan je rennen, hangen, slingeren, glijden, schommelen en nog veel meer. Overal is aan gedacht, aan plezier, aan spanning, aan bewegen en vooral ook aan veiligheid. Nog heel even wachten…..we houden jullie op de hoogte. Hieronder een kleine impressie van hoe ver we nu zijn.

(Ontwerper speeltoestellen: Carve)

Glijrots

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het pierebad. Sinds deze week is daarin een super uitdagende glijrots gemaakt. De rots heeft een mooie deklaag gekregen en het geheel is verder afgewerkt met een rubberen valondergrond. Als laatst op de planning staat het aansluiten van de glijrots op de waterpompen, waarmee voor veel waterplezier wordt gezorgd. Hieronder een kleine impressie van de werkzaamheden.

 (Ontwerper speeltoestellen: Carve)
Fase 3: de loopbrug krijgt vorm

Op het buitenterrein van Griekspoor is de afgelopen tijd hard gewerkt om het loopdek te monteren. Het speeltoestel bestaande uit 24 palensecties, die onderling verbonden worden door een 3D gebogen buizenframe, begint nu echt vorm te krijgen. Op de buizen is een loopdek van FSC® hardhout gemonteerd en de zijkanten worden dichtgemaakt met een RVS kabelnet. Dit zorgt voor absolute veiligheid.

(Ontwerper speeltoestellen: Carve)

Fase 4: de plaatsing in het Oosterpark

We zijn gestart met het plaatsen van de speelslinger in het Oosterpark. Eerst is de fundering geplaatst, waarna het geraamte van de speelslinger en de leuningen werden gemonteerd. De speelslinger is nu bijna af. Bekijk hieronder het proces.

(Ontwerper speeltoestellen: Carve)