Categorie
Bruggen en overig
Project:

Renovatie Rijnbrug Leiden

Griekspoor heeft de renovatie van de Rijnbrug te Leiden uitgevoerd. Om de werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren is het brugdek verplaatst naar een plek naast de brug. Hierdoor konden zowel de brug als de aanbruggen goed worden bereikt. Omdat de brugval inclusief trekstangen tijdelijk ontbrak, moest de evenaarscontructie van de brug in evenwicht worden gehouden. Dit is gebeurt met een ondersteuningscontructie. Deze is zodanig geplaatst dat er geen ongewenste materiaalspanningen en -vervormingen zijn opgetreden.

Uitgevoerde werkzaamheden

Om de brug volledig te renoveren moesten er veel werkzaamheden worden uitgevoerd. Allereerst moest er betonschade worden hersteld, maar er is ook veel metsel- en voegwerk gedaan. Aan de brugval was het uitvoeren van groot staalwerk en staalconservering nodig. Ook zijn de hameitorens geconserveerd. Verder is het hele dek vervangen voor een nieuw houten dek. De renovatie richtte zich niet alleen op het uiterlijk van de brug, ook de draaionderdelen van de brug zijn gereviseerd en ingevet.

Geschiedenis

De Rijnbrug is in 1937 gebouwd door een samenwerking tussen de N.V. Hollandsche Constructie Werkplaatsen en de Koninklijke Nederlandsche Grofsmederij. Beide waren bedrijven gevestigd in Leiden. De Rijnbrug is een basculebrug over de Nieuwe Rijn. Een basculebrug is een beweegbare brug waarbij het brugdek open en dicht gaat door te roteren om de horizontale as haaks op het wegdek van de brug. Een bekend voorbeeld van een basculebrug is de Erasmusbrug in Rotterdam.