Categorie
Beweegware bruggen, Bruggen en overig

Project: Grote renovatie voor de iconische Kleine Oostpoortbrug in Delft

Opdrachtgever: gemeente Delft

Uitvoeringsperiode: mei, juni, juli 2022

De Kleine Oostpoortbrug in Delft heeft een grote renovatie ondergaan. Eind juli is de brug opgeleverd. Enkele onderdelen zijn vervangen, andere zijn gerenoveerd om de brug weer in ere te kunnen herstellen.

 

De iconische witte brug naast de Oostpoort is gedemonteerd, opgeknapt en vervolgens teruggeplaatst op locatie. De bovenbouw inclusief de hameitoren vergde het meeste werk, deze onderdelen zijn met behulp van een hijskraan verwijderd en naar onze werf in Nieuw-Vennep gebracht. Op ons eigen terrein zijn deze onderdelen opgeknapt. De onderdelen zijn allereerst kaal gestraald, zonder de witte verflaag kon goed bekeken worden hoe de brug er daadwerkelijk uitziet. In onze staalwerkplaats is de brug vervolgens gerepareerd en voorzien van de oorspronkelijke witte kleur. De leuningen van de brug zijn opgeknapt en de volgende onderdelen zijn vervangen: de kettingen, de opleggingen, de natuurstenen funderingsblokken en de slijtlaag van het brugdek.

 

Gezicht op Delft
De Kleine Oostpoortbrug is, samen met de Oostpoort, één van de meest gefotografeerde objecten in Delft en een icoon in de historische binnenstad. De brug is van wit staal en stamt uit 1867. De laatste ingrijpende opknapbeurt was in 1903. Nu deze grootschalige renovatie is afgerond kan de brug weer jaren mee.