Categorie
Beheer en onderhoud, Bruggen en overig, Vaste bruggen
Project:

De monumentale Barendebrug is in originele staat hersteld

Belangrijke aspecten:

Het herstellen van de doorvaarthoogte en de oude hamei terugplaatsen op de brug.

Opdrachtgever: 

Gemeente Aalsmeer

Partners:

Nebest, Kandt, Aannemingsbedrijf Van Leijden

Uitvoeringsperiode:

april – oktober 2020

In opdracht van de gemeente Aalsmeer heeft Griekspoor de renovatie van de Barendebrug uitgevoerd. Het uitgangspunt van de renovatie van deze monumentale brug, gelegen in de Dorpsstraat te Aalsmeer, is om de brug in oorspronkelijke staat te herstellen.

Griekspoor is begin 2020 gestart met de renovatie van de Barendebrug in Aalsmeer. De renovatie heeft ervoor gezorgd dat deze karakteristieke brug weer in ere hersteld is. Inmiddels negen jaar geleden heeft Griekspoor in opdracht van de gemeente Aalsmeer de Barendebrug voorzien van een noodconstructie om de brug veilig te houden. De noodconstructie bestond uit een stalen brugdek, gefundeerd op stalen buispalen om zo de druk op de originele landhoofden te ontlasten. De bovenbouw is toentertijd gedemonteerd en heeft Griekspoor opgeslagen op eigen terrein.

Uitgangspunt is om de brug in oorspronkelijke staat te herstellen. Wel krijgt de brug enkele aanpassingen in de constructie, zodat deze voldoet aan huidige richtlijnen en regelgeving. Door deze aanpassingen kan al het verkeer weer veilig gebruik maken van de brug en wordt het metselwerk ontlast. De bestaande hamei (de bovenbouw) wordt hersteld en waar nodig worden onderdelen vervangen.

Om de brug in z’n originele staat te kunnen herstellen, is de brug voorzien van een nieuwe fundering en een nieuwe betonnen brugdek.

Na het aanbrengen van de nieuwe fundering, zijn de oude funderingspalen uit de watergang verwijderd. Hierdoor is de doorgang onder de brug weer op zijn oorspronkelijke breedte gekomen en kan er weer onderdoor gevaren worden.  Ook het metselwerk, de leuningen en de bestrating zijn hersteld. Voordat we de bovenbouw weer op de brug hebben geplaatst, is deze op eigen terrein gerestaureerd en daarmee toekomstbestendig gemaakt. Na negen jaar schittert de bovenbouw weer ´als vanouds´ op de gerenoveerde brug.