Opknapbeurt Vijfhuizerbrug

Grote opknapbeurt voor monumentale Vijfhuizerbrug

De Vijfhuizerbrug krijgt een flinke opknapbeurt. De brug over de Ringvaart die de Haarlemse wijk Schalkwijk en Vijfhuizen verbindt, is sinds afgelopen maandag (1 november) afgesloten. De werkzaamheden duren tot en met eind februari 2022. Wandelaars en fietsers die naar de overkant willen, kunnen gebruik maken van de tijdelijke pontonbrug.

De brug wordt in zijn geheel gedemonteerd. Onderdelen zoals de bovenbouw, de val en de 9 meter hoge hameitoren worden in onze werkplaats gestraald en geconserveerd. Het houten brugdek wordt geheel vervangen, de houten leuningen worden deels vervangen en de overige delen met epoxy hersteld. De brug zal vervolgens op locatie terug worden gemonteerd.

Projectcoördinator Thijs Baalbergen over dit project: “We doen al jaren het dagelijks beheer. De Vijfhuizerbrug heeft voor ons geen geheimen. Het is prachtig om deze ophaalbrug uit 1931 weer als nieuw te laten zijn. De vier nostalgische lichtmasten op de brug komen terug en om het gemeentelijk monument extra cachet te geven wordt de bovenbouw door middel van spots aangelicht. Na de voorbereidende werkzaamheden wordt het komende week spectaculair wanneer een kraanschip de 12,5 ton zware bovenbouw gaat verwijderen.”

De Vijfhuizerbrug werd in 1931 gebouwd en staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Griekspoor heeft in 1999-2000 ook al eens een groot onderhoud aan de brug uitgevoerd.

Lees het artikel op HCnieuws.nl.