Onderhoud Edisonbrug

Groot onderhoud Haarlemse Edisonbrug afgerond

De onderhoudswerkzaamheden aan de Haarlemse Edisonbrug zijn afgerond. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door civieltechnisch bedrijf Griekspoor in opdracht van de gemeente Haarlem.

De voetgangersbrug, die over de Leidsevaart vanaf de Prinsessekade naar de Leidsevaart loopt, is in originele staat hersteld. Uit aanlegtekeningen uit 1963 was het uiterlijk van de brug te herleiden. Griekspoor heeft het originele uiterlijk weer teruggebracht. De brug kan ook door fietsers gebruikt worden dankzij de fietsgoot op de trap.

Michel Rog, Wethouder Financiën, Openbare Ruimte en Sport: “Door zoveel mogelijk materialen te hergebruiken en het gebruik van materialen als composiet laten we zien dat dergelijke werkzaamheden ook op een duurzame manier kunnen. Het resultaat is een prachtige vernieuwde brug met authentieke elementen. Ik ben dan ook blij dat de brug vanaf vandaag weer in gebruik genomen kan worden door de voetgangers en fietsers in Haarlem. ”

November

De werkzaamheden zijn eind november 2020 van start gegaan. Het brugdek bleek in veel slechtere staat dan oorspronkelijk gedacht. In overleg met de constructeur is uiteindelijk besloten om het gehele betonnen dek te vervangen. Het originele betonnen brugdek is daarom gesloopt. De nieuwe, stalen constructie is voorzien van een composiet dek. Het voordeel van composiet is dat het duurzaam en licht is, en dat het weinig onderhoud nodig heeft. Ook het bestaande leuningwerk bleek in zeer slechte staat. Daarom is er uiteindelijk voor gekozen om het leuningwerk naar originele staat te vernieuwen inclusief sierringen. Van de leuning zijn delen hergebruikt die in goede staat waren.

De stalen trappen aan weerszijde van de brug zijn gedemonteerd en opnieuw gebruikt. Op die trappen is er een slijtlaag aangebracht om voldoende stroefheid te creëren. Dankzij de herstelwerkzaamheden kan de brug weer jaren mee.

Lees de gehele projectreferentie incl. foto’s van de werkzaamheden.

Edisonbrug haarlem geopend