Griekspoor introduceert PARC, Buiten is leven!; Beweegvriendelijke en circulair ingerichte leefomgeving

Een nieuwe manier van kijken naar de openbare ruimte. PARC draagt bij aan het op een duurzame manier in beweging brengen van inwoners van alle leeftijden. De adviseurs van PARC creëren vanuit een circulair inrichtingsprincipe een beweegvriendelijke leefomgeving. Inwoners worden als het aan PARC ligt vanaf de voordeur verleid om te bewegen. Bewegen is overal en altijd mogelijk. Op 6 maart is de website officieel in de lucht en kunnen gemeentes en projectontwikkelaars een kijkje nemen op dit innovatieve platform. PARC is een nieuw initiatief van civieltechnisch bedrijf Griekspoor.

De kern van PARC ligt in het creëren van een nieuwe kijk op de openbare ruimte. Het biedt gemeentes, maar ook ziekenhuizen en bedrijventerreinen, een innovatieve benadering om buiten bewegen en lokale ontmoetingen vanuit een circulair inrichtingsprincipe te stimuleren. Uit een recente rondvraag onder gemeentes blijkt dat er sterke behoefte is aan vernieuwing in de manier waarop ruimtes worden ingericht. Diverse gemeentes zijn al enthousiast en hebben inmiddels verkennende gesprekken met PARC. 

Gedeelde duurzame en circulaire visie
De passie van PARC ligt bij projectleider van PARC, Pascale de Hoogh en Kevin Griekspoor, manager operations bij Griekspoor. De Hoogh, eerder werkzaam voor o.a. een leverancier van sport- en speeltoestellen, werkte in het verleden aan diverse projecten voor verschillende opdrachtgevers samen met Kevin. Hier deelden zij dezelfde visie: Richt openbare ruimtes op een andere manier in dan de traditionele inrichting. Er is ruimte voor verandering op een duurzame en circulaire manier die inwoners verleidt tot bewegen en ontmoeten. Afgelopen jaar hebben ze deze visie op papier gezet, wat nu leidt tot de geboorte van PARC, Buiten is leven!.

Ondergeschoven kindje 

“Het bedenken van een speel- of ontmoetingsplek in, of het beweegvriendelijk inrichten van nieuwe wijken is voor projectontwikkelaars vaak nog een ondergeschoven kindje,’’ zegt De Hoogh, projectleider van PARC. “Wat we nu zien is veel steen, hier en daar groen en aangewezen plekken om te spelen of sporten. Mensen worden niet uitgedaagd om te bewegen. Daar brengen wij verandering in. En dat altijd door op een circulaire manier gebruik te maken van grondstoffen die PARC van de locaties inneemt. Van de gemeente voor de gemeente.” 

Samenwerkingen
PARC werkt met diverse samenwerkingspartners om circulaire oplossingen te bieden voor hergebruik van materialen en het minimaliseren van nieuwe grondstoffen. Met een langetermijnvisie gericht op 2030 voor Nederland en 2050 voor Brussel, kijkt PARC naar een toekomst waarin de inrichting van de openbare ruimte circulair is en waarin mensen worden aangemoedigd om meer te bewegen en elkaar te ontmoeten.