Buurtparticipatie Zoetermeer

Gemeente Zoetermeer laat bewoners meebeslissen bij inrichting speelvoorzieningen

Sinds april 2023 is Griekspoor de vaste partner van Gemeente Zoetermeer op het gebied van dagelijkse reparaties, onderhoud, vervanging en herinrichting van speelvoorzieningen. Gemeente Zoetermeer wil dat alle kinderen, jongeren en volwassenen fijne sport- en speelplaatsen in de buurt hebben waar ze graag komen. Naast het dagelijks onderhoud zijn verschillende speelplekken afgelopen jaar gerenoveerd of zitten in het renovatieproces.

Buurtparticipatie speelvoorzieningen

Wij zijn afgelopen jaar gestart met de eerste reeks aan renovatieprojecten. De buurtbewoners van de betreffende speelvoorzieningen op verschillende plekken in gemeente Zoetermeer mochten meebeslissen over hoe de nieuwe speelvoorziening eruit kwam te zien. Kinderen en buurtbewoners weten als geen ander waar behoefte aan is in hun buurt. Paul van der Lucht, projectleider Speelvoorzieningen bij Griekspoor, zegt hierover: “De bewoners zijn de gebruikers van deze speelvoorzieningen, dus het is belangrijk dat er ook echt iets wordt geplaatst waar zij achter staan. Wij maken verschillende ontwerpen voor een speelvoorziening en zetten vervolgens de participatie op. Online kunnen buurtbewoners op de verschillende ontwerpen stemmen. Dit is voor de bewoners heel toegankelijk, waardoor we op een reactie percentage zitten van ongeveer 40%, wat veel is voor een buurtparticipatie”.

De opdrachtgever heeft gedurende het proces een controlerende rol.  Paul vertelt: “Door onze kennis en kunde van het gehele proces over de voorbereiding en uitvoering van werkzaamheden aan speelvoorzieningen, geven wij goed onderbouwd advies voor de renovaties”.