Stralen

Onze producten vormen samen een totaalproces van 4 stappen. U kijkt nu naar Stap 2: Stralen

Stap 1: Ontvetten - Stap 2: Stralen - Stap 3: Schooperen - Stap 4: Natlakken

Griekspoor heeft diverse straalmogelijkheden.

  1. De grote straalcabine heeft een afmeting van 12 x 5 x 5 meter. Hierin kunnen grote objecten optimaal gestraald worden. (reinheidsfactor Sa 2 t/m Sa 3). Het gebruikte straalmiddel is korund.
  2. Een geautomatiseerde straalcabine (11,3 x 1,5 x 2,5 meter) voor het automatisch stralen van lange dunne voorwerpen.
  3. Diverse straalkasten en (mobiele) vacuümstralers voor het handmatig stralen van kleinere producten en/of het stralen op locatie.

We kunnen producten voor u stralen echter het stralen vormt meestal een voorbereidende stap voor een coatingbehandeling.

De theorie van Stralen (Gritstralen / Zandstralen)

Met stralen wordt hier bedoeld: Het, met behulp van perslucht, gritkorrels met hoge snelheid tegen een voorwerp schieten. Het doel is om dit voorwerp te ontdoen van verontreinigingen zoals roest, oude verflagen etc. Stralen is niet bedoeld voor het ontvetten van voorwerpen. (zie hiervoor, Ontvetten (Cleanen / Stoomcleanen).

Afhankelijk van het gebruik van specifiek grit (gritmateriaal, grootte, hardheid, scherp of rond grit) en gebruikte straaldruk kunnen ook bijvoorbeeld ruwheid en materiaal/vermoeiingseigenschappen positief worden beïnvloed.

Voor het classificeren van reinheidsgraden van staal wordt ISO 8501-1 gebruikt

Standaard reinheidsgraden voor primaire oppervlaktebehandelingen door stralen
Sa 1

Licht stralen

Waargenomen met het blote oog dient het oppervlak vrij te zijn van zichtbare olie, vet, en vuil, alsmede van loszittende walshuid, roest, verflagen en vreemde bestanddelen

Sa 2

Zorgvuldig stralen

Waargenomen met het blote oog dient het oppervlak vrij te zijn van zichtbare olie, vet en vuil, alsmede van het grootste deel van de loszittende walshuid, roest, verflagen en vreemde bestanddelen1. Eventueel nog aanwezig verontreinigingen moeten stevig2 vastzitten.

Sa 2½

Zeer zorgvuldig stralen

Waargenomen met het blote oog dient het oppervlak vrij te zijn van zichtbare olie, vet en vuil, alsmede van loszittende walshuid, roest, verflagen en vreemde bestanddelen1. Eventueel nog aanwezig sporen van verontreiniging mogen slechts als lichte verkleuringen in de vorm van vlekken of strepen zichtbaar zijn.

Sa 3

Stralen tot zilverblank

Waargenomen met het blote oog dient het oppervlak vrij te zijn van zichtbare olie, vet en vuil, alsmede van loszittende walshuid, roest, verflagen en vreemde bestanddelen. Het moet een gelijkmatige metaalkleur hebben.

  1. De term “vreemde bestanddelen” kan omvatten in water oplosbare zouten en lasverontreinigingen. Deze verontreinigingen kunnen niet altijd volledig verwijderd worden met alleen maar een droge straalbewerking. Hand- en/of power gereedschap, vlamreiniging of hydrojetreiniging kan nodig zijn.
  2. Walshuid, roest of verf wordt beschouwd “niet stevig vastzittend” als het verwijderd kan worden met een (bot) plamuurmes.

 

Referentieprojecten & Nieuws (toon alleen referentieprojecten)