Ruimte voor groen bij renovatie speelvoorziening Gemeente Amsterdam

In de loop van januari is de grootschalige renovatie van Speelplek Olympia in de Argonautenstraat in Amsterdam gestart. De huidige speelvoorziening is toe aan een opknapbeurt om zo weer jaren mee te kunnen! 

Circulair werken 

Gemeente Amsterdam heeft als doel om in 2030 het gebruik van nieuwe grondstoffen te halveren. In 2050 willen zij een volledig circulaire gemeente zijn. Deze ambitie omarmen wij, waardoor we bij de renovatie van deze speelplek circulair werken. We hergebruiken een aantal houten toestellen. Deze worden na renovatie weer teruggeplaatst. Een aantal houten toestellen wordt vervangen voor nieuwe exemplaren. Ook de rvs-glijgoot wordt hergebruikt. 

Een deel van de bestaande tegels wordt hergebruikt. Een ander deel van de bestaande verharding maakt plaats voor kunstgras met een valdempende werking om de veiligheid van de spelende kinderen te vergroten. Kunstgras behoudt zijn frisse uiterlijk. De ondergrond gaat zo’n 10-15 jaar mee en heeft in deze periode een stuk minder onderhoud nodig dan een ondergrond van bijvoorbeeld echt gras.  

Tijdens de werkzaamheden maken wij zo veel mogelijk gebruik van elektrisch materieel. Hiermee beperken wij de stank- en geluidsoverlast voor de omgeving. Gemeente Amsterdam heeft omwonenden mee laten denken over het ontwerp van de nieuwe speelplek. Het nautische thema van de huidige speelvoorziening wordt verwerkt in het nieuwe ontwerp. 

Ruimte voor groen 

In het nieuwe ontwerp is meer ruimte voor groen. Zo komt er een nieuwe groenstrook met meer kleur, welke ook makkelijk te onderhouden is. De bestaande groenstrook wordt opgeknapt en aangevuld met nieuwe beplanting. De grond rond de bestaande en nieuwe bomen wordt verbeterd ter bevordering van de groei van de bomen. Met deze aanpassingen wordt ook de waterafvoer rondom de speelplek verbeterd.