Categorie
Nieuw ontwerp en aanleg, Spelen, Valondergronden

Project: Amsterdamse kinderen spelen als eerste in Nederland op de milieuvriendelijke valondergrond kurk!

Opdrachtgever: gemeente Amsterdam

Uitvoeringsperiode: April 2021

Het eerste speelpleintje in Nederland voorzien van de milieuvriendelijke valondergrond kurk

Het speelpleintje gelegen aan het Baroniepad in de Rivierenbuurt (Amsterdam) was toe aan een opknapbeurt. In opdracht van de gemeente Amsterdam hebben wij een nieuwe speelplek aangelegd. Met een primeur, dit is de eerste speelplek in Nederland waar een valondergrond van kurk is aangelegd. Als servicepartner van Corkplay B.V. (dé exclusieve Nederlandse distributeur van Corkeen kurkvloeren) zijn wij trots op het resultaat en kijken wij uit naar de vele projecten die gaan volgen. Kurk is een natuurlijke ondergrond die voor de kinderen en de sporters (bijvoorbeeld yoga-ers) koeler blijft in de zomer. Het is speel- en ontmoetingsplek geworden, waar alle leeftijden kunnen samenkomen.

Op regelmatige basis vernieuwen wij speelplekken in gemeente Amsterdam. Waar mogelijk vernieuwen wij op circulaire wijze. Dat doen wij met toestellen afkomstig van andere speelplekken binnen Amsterdam, waarvan de levensduur nog niet verlopen is.

 

Kurk valondergrond
Allereerst hebben wij de oude toestellen weggehaald; het klimspeeltoestel, de glijbaan, het duikelrek en de wipkippen. Het straatwerk voornamelijk bestaande uit stoeptegels, hebben we op circulaire wijze vervangen voor klinkers afkomstig van de gemeentewerf. De zwart rubbertegels die als valondergrond diende hebben wij vervangen voor het milieuvriendelijke kurk. Deze gecertificeerde valondergrond biedt een goede bescherming bij het vallen. Bovendien is kurk slijtvast, thermisch en geluidsisolerend, niet brandbaar en heeft kurk een uitstekend drainerend vermogen.

Naast spelen was de wens uit de buurt om te kunnen blijven sporten op het pleintje.
Het sport- en klimrek, ook voorzien van kurk als valondergrond, is multifunctioneel inzetbaar voor klimmen, duikelen, rekken en strekken. Dit klimrek is afkomstig van een speelplein elders in Amsterdam en door ons gerenoveerd. Het speeltoestel wat richting einde levensduur ging is op ons terrein in Nieuw-Vennep gestraald, geschoopeerd en vervolgens natgelakt en kan zo weer 20 jaar mee.

 

Het pleintje wordt nu weer gebruikt als dé speelplek voor buurtkinderen. Ook voor ouders is het lekker vertoeven: de nieuwe bankjes staan precies in de strook waar de zon invalt!