Vervangen brugdek brug Driemond

Eerder deze week is begonnen met het vervangen van het dek van de brug in Driemond. Driemond dankt zijn naam aan het feit dat er drie riviertjes samenkomen bij het dorp: het Gein, de Gaasp en het Smal Weesp. Het brugdek van de brug die het dorp verbindt was toe aan vervanging. Griekspoor voert dit project in relatief korte tijd uit, zodat de omwoners zo min mogelijk overlast ervaren.

Gebruik van de brug tijdens de werkzaamheden

Verkeersregelaars leiden bus-, vracht- en landbouwverkeer om gedurende de uitvoering van het project. Fietsers, voetgangers en motorverkeer kunnen wel gebruik maken van de brug tijdens de werkzaamheden. Dit is mogelijk doordat het werk in twee verschillende fases wordt uitgevoerd. Griekspoor vervangt eerst de westkant van de brug, daarna is de oostkant aan de beurt. Om het verkeer veilig over de brug te kunnen leiden is er een noodleuning gefabriceerd. Deze zorgt ervoor dat het gedeelte van de brug waar het verkeer gebruik van maakt, afgesloten is van het gedeelte dat gerenoveerd wordt. Het gedeelte dat gebruikt wordt is daarnaast verhoogd. Het wegdek ligt namelijk een stuk lager dan het voetpad. Dit zou problemen veroorzaken als er in verband met een calamiteit een brandweerwagen overheen zou moeten. Daarom is de rest van het wegdek opgehoogd naar de hoogte van het voetpad en zo het wegdek verbreed.

Werkzaamheden

Het houten brugdek wordt vervangen voor wederom een houten brugdek. Maar daarnaast vinden er nog meer werkzaamheden plaats. Zo wordt het rijijzer opgehoogd, de stalen langsliggers ontroest en eventueel gerepareerd en geconserveerd en wordt de gehele brug gereinigd. Zodra het houten brugdek weer aangebracht is, wordt er ook een slijtlaag aangebracht, die zorgt voor voldoende grip en een langere levensduur van het brugdek.

Het houten brugdek wordt een aantal centimeter dikker dan deze oorspronkelijk was. Doordat de brug een ophaalbrug is, moet het gewicht wel goed verdeeld blijven. Dit wordt opgelost door extra ballast aan te brengen of juist weg te halen en zo de brug in balans te brengen.

De komende weken zal Griekspoor bezig zijn met het vervangen van het brugdek. Als de klus is afgerond, zullen op de website van Griekspoor, Facebook en LinkedIn foto’s verschijnen van het eindresultaat, hou deze dus in de gaten!

 

Griekspoor_brug_Driemond_brugdek_1
Griekspoor_brug_Driemond_brugdek_2
Griekspoor_brug_Driemond_brugdek_31
Griekspoor_brug_Driemond_brugdek_4
Griekspoor_brug_Driemond_brugdek_5

 

Lees hier meer over wat Griekspoor voor u kan doen op het gebied van bruggen

 

Referentieprojecten & Nieuws (toon alleen referentieprojecten)