Brugdek verbindt recreatie en natuur in PARK21

PARK21 is het gebied tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, waar hard wordt gewerkt aan een vrijetijdslandschap voor inwoners en toeristen van Nederland. PARK21 vertelt het verhaal van het Nederlandse landschap, de polders en het gevecht tegen het water. Speciaal voor de ontwikkeling van dit bijzondere park heeft Griekspoor twee composietbruggen mogen ontwerpen vanuit impressie, ontwikkelen en plaatsen.

Verschillende bedrijven hadden zich aangemeld voor het bruggenproject. Uit de grote groep met aanmeldingen is uiteindelijk gekozen voor het concept van Griekspoor uit Nieuw-Vennep, een bedrijf gespecialiseerd in civiele techniek. Het contract werd op een zogenoemde design- en constructbasis uitgewerkt, waarbij aan het eisenpakket van PARK21 moest worden voldoen. Hierin is Griekspoor geslaagd.

Glasvezelversterkt composiet

De twee bruggen zijn gemaakt van glasvezelversterkt composiet. Het eerste bouwwerk betreft een rechte brug en is geplaatst over de IJtocht tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. De getoogde constructie is 20 meter lang en het brugdek bestaat uit drie delen.

De brug over de Zuidtak is een schuine brug en loopt parallel aan de brug over de IJtocht. Deze vlakke waterovergang is maar liefst 26 meter lang, gefundeerd op palen en het brugdek bestaat tevens uit drie delen. Op beide bruggen is het logo van PARK21 te zien.

Positieve bijdrage

“We hopen hiermee een positieve bijdrage te hebben geleverd aan het unieke project van PARK21”, vertelt Joey de Roode, ingenieur van Griekspoor. “Nu zullen parkbezoekers zich gemakkelijker kunnen verplaatsen over het agrarische polderland met een oppervlak van 1000 hectare.”

 

Referentieprojecten & Nieuws (toon alleen referentieprojecten)