UHSB heeft toekomst in bruggen

De komst van Ultra Hoge Sterkte Beton (UHSB) is een belangrijke ontwikkeling voor bruggenbouwers. De technologie biedt namelijk veel nieuwe mogelijkheden en is daarmee een grote stap vooruit ten opzichte van Hoge Sterkte Beton (HSB). De nieuwe technologie heeft een positieve invloed op zowel de grondstoffen als de procestechniek en heeft daarmee een grote impact op de toekomstige vervaardiging van bruggen.

Materiaal

Een belangrijke verbetering van UHSB ten opzichte van HSB is de korrelverpakking. De korrelgrootte van de verschillende componenten vullen elkaar perfect aan, zodat een zeer dicht materiaal ontstaat. Het poriegehalte van UHSB is vergelijkbaar met dat van keramiek. Dit maakt het beton ondoordringbaar voor vloeistoffen, waardoor het optimaal bestand is tegen extreme omstandigheden. Door toepassing van roestvaststalen vezels in UHSB kunnen slanke en complexe vormen worden gecreëerd, die bij gewapend beton nauwelijks mogelijk zijn. Dit maakt het materiaal ideaal voor het vervaardigen van onder andere bruggen.

Levensduur en kosten

Naast de voordelige materiaaleigenschappen heeft UHSB een extreem lange levensduur. Door weinig onderhoudskosten en een levensduur van meer dan honderd jaar, blijven de levensduurkosten laag. Eén van de aspecten die dat mogelijk maakt, is een geïntegreerde hoogwaardige slijtlaag. Daarnaast is er bij plaatsing een reductie in kosten van funderingen door een laag eigen gewicht van de bruggen en zijn er in totaal minder grondstoffen nodig voor de productie. 

Milieuvriendelijk

Door de hoge dichtheid van UHSB is het een milieuvriendelijk materiaal. Het samengestelde materiaal heeft nauwelijks invloed op de omgeving. Daarnaast kenmerkt het lichte materiaal een laag CO2-verbruik in de productie en de bouw.

  • UHSB-illustratie-LR-2
  • UHSB-illustratie-LR

 

Referentieprojecten & Nieuws (toon alleen referentieprojecten)