AED apparaat geplaatst

Griekspoor heeft 2 AED apparaten laten plaatsen

Elke week worden in Nederland 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Indien er geen hulp wordt geboden, zijn de overlevingskansen maar 2-5%. Er zijn handelingen die deze overlevingskansen flink kunnen verhogen (tot 90%). Naast de hulpdiensten bellen en starten met reanimatie helpt ook het gebruik van een AED (Automatische Externe Defibrillator) met het verhogen van de overlevingskansen.

Sinds kort heeft Griekspoor 2 AED apparaten laten plaatsen. Eén hangt er op het terrein, welke niet buiten kantooruren beschikbaar is. Maar er hangt ook een apparaat buiten aan het hek aan de kant van de IJweg, welke dus 24/7 beschikbaar is; doordeweeks, in het weekend, overdag en ‘s nachts. Op onderstaande afbeelding is te zien waar deze AED te vinden is.

Nederland maakt ook gebruik vaan een reanimatie-oproepsysteem. Zij streven naar een 6-minutenzone in heel Nederland. Dit betekent dat waar je ook bent, er altijd hulp van burgers en AED’s in de buurt is. Dit systeem werkt via de meldkamer van 112. Zodra er een melding binnenkomt, krijgen buurtbewoners een oproep via hun telefoon. Hierin staat het adres en de locatie waar een AED opgehaald kan worden. Griekspoor helpt graag mee aan het bereiken van deze 6-minutenzone, waardoor in de eerste cruciale minuten misschien wel een leven gered kan worden.