Lisa Li studente ergotherapie

Ergotherapie in de civiele techniek

We vinden het belangrijk om een brug te slaan tussen het onderwijs en de praktijk. Bij Griekspoor bieden we dan ook stage- en afstudeerplekken aan in alle denkbare richtingen. De studenten komen van verschillende opleidingen, zoals bijvoorbeeld de opleiding Civiele Techniek en de opleiding Research Instrumentenmaker.

Momenteel loopt een studente Ergotherapie een projectstage bij ons. Ergotherapie en de civiele techniek hebben meer met elkaar te maken dan je in eerste instantie denkt. Hoog tijd dus om deze studente beter te leren kennen!

Zou je jezelf voor willen stellen?

“Ik ben Lisa, 21 jaar. Ik studeer Ergotherapie aan de Hogeschool Rotterdam. Momenteel zit ik in mijn derde jaar. Ergotherapie is de therapie van doen. Stel, je kan een dagelijkse activiteit of handeling niet meer uitvoeren, kan je een ergotherapeut inschakelen. Deze therapeut bekijkt samen met jou wat de mogelijkheden zijn om de activiteit toch op welke manier en met welke hulpmiddelen dan ook uit te voeren. Als ergotherapeut word je breed opgeleid. Je kunt jouw werkzaamheden uitvoeren als iemand al een beperking in het bewegen heeft, maar ook als preventie daarvan. Het vak ergotherapie heeft ook raakvlakken met mijn verdere bezigheden. Naast school, stage en werk, sport en beweeg ik veel.”

Ergotherapie en civiele techniek is geen combinatie die je in eerste instantie zou maken. Hoe ben je bij ons gekomen?

“Ik heb mijn eerdere stage gelopen in een wijkteam bij de gemeente. Nu loop ik een projectstage bij Griekspoor en volgend jaar wil ik als ergotherapeut in een verzorgingstehuis stage lopen.

Je zou inderdaad niet meteen aan een civiel technisch bedrijf denken als je als student ergotherapie ergens stage gaat lopen, maar vaak ontstaan de problemen in bewegen juist in een vakgebied als deze. De Hogeschool Rotterdam staat in nauw contact met David Harry. Hij is op onze school echt een beroemdheid als het aankomt op innovaties. David wilde de tevredenheid van de werknemers bevorderen. Hiervoor is de verbetering in de lichamelijke belasting van groot belang. Het exoskelet zorgt ervoor dat de druk op de onderrug ontnomen wordt, waardoor de drager makkelijker kan bewegen. De civiele techniek staat er om bekend dat er veel lichamelijke belasting is, maar is nog niet bekend met het exoskelet. Ik ga onderzoeken op welke manier het exoskelet bij Griekspoor toegepast kan worden om de tevredenheid van de werknemers te vergroten.”

Wat is een exoskelet precies?

“Een exoskelet is een harnas dat steun biedt op de borst en de rug. Door de scharnieren in dit harnas helpt het de drager om op een juiste manier te bewegen. Als je bijvoorbeeld bukt wordt de energie die je daarvoor gebruikt, opgeslagen in de veren. Deze energie maakt het je weer makkelijker om daarna rechtop te staan. Je wordt niet alleen geholpen in jouw beweging, maar je wordt ook gedwongen om een ergonomische houding aan te houden.

Het enige nadeel aan het exoskelet is dat het een uitwendig harnas is met best wat uitsteeksels. Dat kan het werken in de praktijk belemmeren, maar dat zie ik als een uitdaging. Uiteindelijk hoop ik dat de conclusie van mijn onderzoek is dat het een fantastisch hulpmiddel is. Wellicht dat we het in de toekomst kunnen door ontwikkelen naar iets optimaals en draagbaars voor deze branche.”

In hoeverre voldoet deze stage aan jouw verwachtingen?

“Van tevoren dacht ik dat de civiele techniek een harde wereld was. Lastig om contact en medewerking te krijgen voor mijn onderzoek. In de praktijk is dat niet zo. Griekspoor is een familiebedrijf waar iedereen elkaar kent. Dit is ook te merken in de manier van omgang onderling. Iedereen is heel aardig en ze willen graag meewerken / meedenken naar mogelijke oplossingen. De mensen zijn hier heel open en dat maakt de stage extra leuk.

Daarnaast zijn er ook veel mensen die het exoskelet willen dragen voor mijn onderzoek, dus dat is heel fijn! Uiteindelijk vind ik het innovatieve wat ik bij Griekspoor doe toch wel het meest interessant en wil ik graag deze kant op na mijn studie. Ik kan hier mijn creativiteit in kwijt”