Brug Slachthuisbuurt Haarlem gerenoveerd

Brug in Slachthuisbuurt Haarlem gerenoveerd

De Slachthuisbrug ligt in de wijk Slachthuisbuurt in Haarlem. De naam zegt het al, deze wijk heeft zijn naam te danken aan het slachthuis dat hier vroeger gevestigd was. Het slachthuis verloor in 1993 zijn functie en raakte daarna in verval. Uiteindelijk is er een herbestemming gevonden voor het terrein dat inmiddels een gemeentelijk monument is. Hierbij zijn er in de wijk nog verschillende gebouwen te vinden uit de tijd dat het terrein zijn oorspronkelijke functie had, zoals een directeurswoning, runderstallen en de monumentale muur.

Terug naar de Slachthuisbrug. Na inspectie bleek dat de staalconstructie van de Slachthuisbrug te Haarlem was aangetast. Griekspoor heeft, in opdracht van VolkerInfra Haarlem, de staalconstructie hersteld en ook het houten brugdek vervangen voor een kunststof exemplaar. Hierbij is de werkomgeving afgezet, waarna de brug gedemonteerd en vervoerd is naar Griekspoor.

Demonteren, conserveren en opbouwen vanuit eigen werkplaats

In de werkplaats van Griekspoor is het stalen frame van de brug grondig aangepakt, alleen de buitenste stalen liggers zijn blijven zitten en de rest is vervangen voor nieuwe stalen liggers. De brug is daarna schoongestraald in de straalcabine, waarna de brug geschoopeerd en afgelakt is. Ook het brugdek van composiet en de stalen leuningen zijn in de werkplaats van Griekspoor aangebracht. Hierdoor is de overlast op de locatie zelf zo veel mogelijk beperkt. De brug is in zijn geheel richting Haarlem vervoerd en op zijn plek gehesen.